V Otrokovicích odhalí sochu Jana Antonína Bati. Přijede i jeho vnučka a pravnučka

Foto: zlin.cz
OTROKOVICE – V pondělí 7. března v 15 hodin bude v Otrokovicích slavnostně odhalena socha Jana Antonína Bati. Výjimečnou událost si nenechá ujít ani vnučka a pravnučka Jana Antonína Bati žijící v Brazílii Dolores Ljiljana Bata Arambasic a Guiomar Augusta de Fatima Bata Alves Costa.

V roce 2020 padlo rozhodnutí, že kromě pomníku Tomáše Bati, jehož socha stojí v parku před Společenským domem od roku 1994, zde bude mít důstojný pomník také jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa.

Stali jsme se tak součástí zrodu díla, které se nesmazatelně zapíše do historie našeho města. Oba pomníky budou dalším generacím připomínat význam obou bratří Baťů – podnikatelů, průmyslníků a vizionářů. Tomáš i Jan Antonín se v prvních desetiletích minulého století významně podíleli na rozvoji Otrokovic a nyní opět stanou naproti sobě, tváří v tvář,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Bezpochyby nejvýznamnějšími hosty budou v pondělí vnučka Jana Antonína Bati Dolores Ljiljana Bata Arambasic a pravnučka Guiomar Augusta de Fatima Bata Alves Costa. „Velmi mě těší, že obě dámy přijaly naše pozvání, protože jejich účast dodá celému slavnostnímu aktu na váze i významu. Jen těžko říct, čím by Otrokovice byly dnes bez jejich dědečka, pradědečka,“ zdůraznila otrokovická starostka Hana Večerková.

V parku pak podpoří slavnostní atmosféru kapela Funny Fellows, která mimo jiné zahraje i oblíbené písničky Jana Antonína Bati. Na místo přijedou také historická vozidla Bugatti 44 Cabrio, Bugatti 57 Graber, Laurin & Klement 110, Ford model „T“, který skutečně jezdil ve 20. letech minulého století ve firmě Baťa ve Zlíně, Alfa Romeo 8C 2900 či ŠKODA 4R.

Program:

Otrokovická BESEDA

08:30-11:00 h Odborná beseda „Baťovské příběhy z dob první republiky“

11:30-13:00 h Panelová diskuse „Motivace mladých lidí v dnešní době a baťovské inspirace pro jejich vzdělávání“

13:00-13:15 h Podpis partnerské smlouvy Otrokovice-Partizánske

13:30-14:30 h Přehlídka historických vozidel 20. – 30. let 20. století

Park před Společenským domem

15:00-15:50 h Odhalení sochy Jana Antonína Bati

16:00-16:30 h Komentovaná procházka „Baťovská architektura“

Městská galerie Otrokovice

18:00 h Vernisáž „Jan Antonín Baťa doma i za mořem“ s promítáním filmů „Brazilské stopy Jana Antonína Bati“ a „Šumné stopy – Jan Antonín Baťa“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x