V Otrokovicích sázeli budoucnost

FOTO:V Otrokovicích sázeli budoucnost. Autor: Město Otrokovice
OTROKOVICE - Podél polní cesty i u dálnice sázeli lidé stromy a keře, které mají za úkol sloužit i příštím generacím. Akci připravilo město Otrokovice, které dbá z hlediska životního prostředí i na dostatek zeleně ve městě. S financováním pomohly městu dotace.

Potřebné jámy pro sázení předem připravili pracovníci Technických služeb Otrokovice. Ti kteří se zúčastnili tak měli usnadněnou práci. Jediné, s čím si museli poradit, byl výběr stromu či keře k sázení a pak už jen postupovat podle pokynů.

Jabloně, hrušně, švestky či višně byly vysazeny podél polní cesty. Okolí dálnice pak dotvoří jasany, lípy, javory, duby, břízy a další stromy a keře. Do budoucna svým vzrůstem navíc vytvoří přirozenou clonu mezi komunikací a zástavbou.

„Celé akci přálo krásné počasí. Věřím, že všichni, kdo se zúčastnili, si užili příjemný den v přírodě. S radostí jsem sledovala nadšené děti, které se po zasazení vlastního stromu rychle vrhly na připravené keře a často se i předháněly, kdo jich zasadí víc. Vytváření pozitivního vztahu k přírodě vnímám jako velmi potřebné a jsem ráda, že každoročně touto akcí k tomu můžeme alespoň trošku přispět,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Výsadba dřevin v okolí měst je opatřením k příznivějšímu klimatu. Vzrostlá zeleň se totiž stává útočištěm pro další živočichy. Současně ale i dotváří komplex zelené infrastruktury a pomáhá zpomalování odtoku povrchové vody.

Městu Otrokovice se podařilo na tuto akci získat dotaci ve výši 250 tisíc korun z Evropské unie v rámci programu NEXT GENERATION EU. Celkové náklady na výsadbu jsou bezmála 300 tisíc korun. Stromy byly financovány z Národního plánu obnovy, který je financován v rámci Next Generation EU.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x