V Otrokovicích se množí drobné krádeže. Co k nim zloděje vede?

Ilustrační foto
OTROKOVICE – Strážníci Městské policie Otrokovice jsou stále častěji voláni k drobným krádežím, ke kterým dochází převážně v supermarketech s potravinami. Podle strážníků mají krádeže často na svědomí mladíci, kteří si chtějí krádež jednoduše vyzkoušet.

Zlodějům je často jedno, co ukradou. Ze zkušeností strážníků jde stále častěji o situace, kdy si mladí lidé, zejména muži, tuto situaci chtějí zkrátka vyzkoušet. „Nezáleží na tom, o jaké zboží se jedná, nebo v jaké je hodnotě. Chtějí jen vyzkoušet jaké to je,“ popisuje neblahou zkušenost strážníků zástupce ředitele Městské policie Otrokovice Antonín Kunčar.

Jen těžko domýšlet, co tyto osoby k jednání motivuje. Zda chtějí zkusit něco nového, jsou nešťastní nebo nemají nic lepšího na práci. Přesto si neuvědomují dopady svých činů. „Pokud je hlídka přivolána k takovému jednání, musí situaci prošetřit. Čas takto strávený s případem za ‚stovku‘, pak může chybět jinde, ať už při pomoci občanům nebo jiné práci ve městě. Mladíci si také koledují o další problémy. Objeví se v evidenci přestupků, kde se jim jejich přestupky skládají a často od přestupku není daleko k trestnému činu,“ zdůraznil Antonín Kunčar.

Jiným příkladem jsou naopak recidivisté, kteří již zkušenosti s krádežemi mají a při svém chování jsou často agresivní. „Ani v tomto případě nemusí být hlavní hodnota zboží. Na začátku měsíce šlo například o agresivní jednání mladíka, který v supermarketu odcizil zboží za 77,50 korun. To vyvrcholilo šarvátkou se strážníky, kteří se neostýchali zloděje spacifikovat za pomoci hmatů a chvatů. Pro zajištění bezpečnosti v dané situaci mu nasadili služební pouta,“ dodal zástupce ředitele Městské policie Otrokovice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x