V Otrokovicích si připomenou tragickou smrt Tomáše Bati

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Otrokovice)
OTROKOVICE - Letos uplyne 88 let od úmrtí významného podnikatele, obuvníka Tomáše Bati staršího. Pietní vzpomínka se v Otrokovicích uskuteční v pondělí 13. července, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Romana Pastuszková.

„Pietní akt se uskuteční v průmyslovém areálu TOMA u pomníku připomínajícího zřícení letadla, ve kterém Tomáš Baťa v červenci 1932 zahynul. V 10.00 hodin se zde sejdou představitelé města s dalšími hosty. Veřejnost je vítána,“ podotkla Pastuszková.

Tomáš Baťa zahynul spolu se svým pilotem Jindřichem Broučkem 12. července 1932 při letecké nehodě, když ve svém osobním letadle letěl do Švýcarska. Ve Švýcarsku pobýval v té době také jeho syn Tomáš Baťa před svou cestou do severní Ameriky a kterého chtěl jeho táta ještě vidět. Tomáš Baťa do Möhlinu startoval z firemního letiště v Otrokovicích. Let byl kvůli mlze o hodinu odložen. Baťa trval na odletu s tím, že je jeho přílet na 10. hodinu oznámen do Curychu. 8 minut před 6. hodinou ráno letadlo odstartovalo. Letadlo spadlo z výšky kolem 20 až 30 m poblíž továrny na Bahňáku.

  1. verze: pilot pozoroval elektrické vedení, které probíhalo nad areálem Bahňák, když se mu snažil vyhnout, zachytil o roh buď papírny, nebo pily.
  2. verze: letadlo bloudilo v mlze několik minut nad Napajedly, ale pilot se nedokázal zorientovat, snad se i pokusil nouzově přistát.

Továrník Baťa tragicky zahynul cca 15 metrů od ohrady továrny na Bahňáku. Pilot Brouček byl nalezen mrtev. V rukou ještě svíral knipl letadla, jakoby chtěl do poslední chvíle zabránit tragédii.

Tomáš Baťa ještě před osudnou havárií svého letadla unikl několikrát smrti. Poprvé v roce 1911 (na dušičky), kdy měl autonehodu (srazil se s povozem) u Malenovic, a ze které pochází jizva na pravé straně čela. Operován byl ve Vídni. V roce 1917 to byl zánět žil dolních končetin, kdy jej málem „usmrtily“ křečové žíly, které si způsobil dlouhým chozením s plnou nůší kůží na zádech v počátcích podnikání.)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x