V Otrokovicích vaří jednu z nejlepších marmelád světa. Jaká příchuť oslnila porotu prestižní soutěže?

V Otrokovicích se připravuje jedna z 50 nejlepších marmelád světa. Foto: MarmelLady
OTROKOVICE - Vzhledem, barvou, konzistencí, vůní i chutí zaujala porotu světové soutěže Artisan Marmalade Awards v Anglii marmeláda Pomeranč s fazolí tonka z Otrokovic. Aby toho nebylo málo, získala rovnou zlatou medaili a zařadila se tak mezi 50 nejlepších marmelád světa. Bronzovou medaili z roku 2019 v soutěži obhájila i marmeláda Pomeranč s kávou.

Renata Zezulková sází na neobvyklé a chuťově zajímavé kombinace. Novinkou je propojení pomerančů a fazolí tonka. Ve skutečnosti se nejedná o druh fazole, jak nesprávně napovídá název, ale o semena plodů stromů tonka. „Toto koření chuťově vzdáleně připomíná bílou čokoládu nebo vanilku s lehce karamelovým aroma. Není důvod k obavám, že by chuť džemu připomínala fazolky nakyselo,“ vysvětluje s úsměvem Renata Zezulková. Porotcům prestižní soutěže chutnala natolik, že jí udělili ocenění nejvyšší.

Zákazníky oblíbenou stálicí v produkci Renaty Zezulkové je spojení pomerančů s kávovými zrny z otrokovické pražírny kávy Fiery Bean Pavla Gráfa. Toto spojení získalo v jejím repertoáru marmelád a džemů opětovné medailové ocenění na mezinárodní úrovni. „Jde vlastně o moji první citrusovou marmeládu. O to více mě těší, že získala už druhou medaili,“ prozradila MarmelLady.

Porota soutěže Artisan Marmalade Awards složena z odborníků v potravinářském průmyslu posuzovala vzorky z více než 33 zemí světa včetně Ukrajiny, Španělska, Kanady, Brazílie, České republiky, Japonska a Argentiny.

„Konkurence z celého světa byla výjimečná a jsem ráda, že naše džemy pátým rokem získaly ocenění v této prestižní světové soutěži. Ocenění dokazuje, že zákazníci v našich skleničkách kupují opravdu kvalitní marmelády,“ uvedla Renata Zezulková. Soutěž se každoročně koná v anglické Cumbrii. Seznam všech ocenění je uveden na stránkách Artisan Marmalade Awards, www.marmaladeawards.com.

Oba oceněné džemy jsou k dostání na e-shopu www.marmellady.cz, ale i v otrokovickém Farmářském krámku nebo místní Pražírně kávy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x