V Otrokovicích zasadili lípu. Má připomínat výročí první písemné zmínky o městě

Lípa bude připomínkou výročí první písemné zmínky o Otrokovicích. Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Lípu srdčitou zasadilo před několika dny vedení města v čele se starostkou Hanou Večerkovou a místostarosty Ondřejem Wilczynskym a Petrem Ťopkem. Strom má v následujících letech připomínat 880. výročí první písemné zmínky o Otrokovicích.

Strom byl zasazen 27. října v předvečer výročí vzniku samostatného Československa na zeleném prostranství v křížení ulic Hložkova a Boženy Němcové. „Místo jsme vybírali s ohledem na jeho budoucí podobu. Měla by zde vzniknout plocha parkového charakteru. Při odpočinku na lavičkách tak lidé budou moci využít stínu lípy,“ zdůvodnila výběr místa starostka Otrokovic Hana Večerková.

Otrokovice patří k nejstarším historickým obcím na Moravě. V letošním roce slaví 880. výročí první písemné zmínky o obci. Její jméno se v písemné podobě poprvé objevilo v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka pocházející pravděpodobně z roku 1141. Slovo „pravděpodobně“ není použito náhodou, protože samotná listina je překvapivě nedatovaná a doba jejího vzniku byla stanovena na základě vědeckých hypotéz a rozboru událostí, které vydání listiny předcházely.

Významné výročí si město připomínalo v průběhu celého letošního roku. „V letošním roce jsme jako připomínku výročí vydali turistickou vizitku, na které je vyobrazen olomoucký biskup Jindřich Zdík a fragmenty jeho listiny. Také Klub přátel historie města Otrokovice připravil v letních měsících zajímavou výstavu Otrokovice na úsvitu dějin, kde kromě listinných materiálů byly vystaveny i exponáty z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně,“ vyjmenovala aktivity Hana Večerková.

A před několika dny zasadilo vedení města strom, který bude historii města připomínat i budoucím generacím.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x