V pátek startuje Sto let zlínského designu. První exponáty už dorazily

Foto: Sto let zlínského designu
ZLÍN – Už v pátek 6. května odstartuje projekt Sto let zlínského designu, který mapuje současný design firem ze Zlínského kraje. První exponáty včetně cvičného akrobatického letounu dorazily do 61. budovy v továrním areálu v neděli 1. května.

První příležitost vidět unikátní letoun Z 242 L ZEUS společnosti AIRCRAFT Zlín budou mít návštěvníci slavnostního zahájení projektu Sto let zlínského designu v pátek 6. května. Cvičný a plně akrobatický letoun české výroby s celokovovou konstrukcí byl v neděli 1. května instalován do nových výstavních prostor v 61. budově.

Jedná se o nejrozměrnější exponát vnitřní expozice, proto musel být do budovy umístěn jako první,“ uvedl prezident Zlínského kreativního klastru Čestmír Vančura.

Vůbec největší objekt bude ale stát během výstavy před 61. budovou a půjde o 6 tun vážící modul Fashion Line od zlínské designérky Adély Bačové, která jej navrhla pro společnost KOMA Modular.

Součástí výstavy budou na tři desítky produktů z různých oblastí průmyslového designu, jako je doprava, mobilita, sport, obuv, elektro, domácnost, medicína, bezpečnost, nábytek, mobiliář, průmyslové stroje a nástroje a další.

Naší snahou je ukázat to nejlepší z designu, co vzniká v našem regionu, a často i slaví velké úspěchy, což dokazují získaná ocenění. Navíc zanechávají výraznou stopu i na globálním trhu. Věříme, že práce designérů podtrhne i původní historický ráz budovy, jež odkazuje k průmyslové minulosti města,“ doplnil Čestmír Vančura.

S projektem Sto let zlínského designu se bude možné setkat i v prostorách Krajské galerie v budově 14|15 Baťova institutu, kde bude umístěna část expozice shrnující historicky období sta let vývoje průmyslového designu na Zlínsku a také prezentace studentského designu a současnou tvorbu absolventů UTB a VŠUP.

Projekt Sto let zlínského designu se ve Zlíně uskuteční od 7. do 15. května.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x