V rámci Movemberu se v hradišťské nemocnici nechalo vyšetřit asi 1300 mužů

Foto: nemocnice UH
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Stovky mužů se v listopadu zapojily do preventivních akcí, které připravila Uherskohradišťská nemocnice. V průběhu celého měsíce mohli zájemci podstoupit vyšetření v rámci mezinárodní osvětové kampaně Movember, která se zaměřuje na prevenci rakoviny prostaty a varlat. Jaký byl o akci zájem, referoval serveru Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Zdravotnické zařízení se ke kampani, jejímž celosvětově užívaným symbolem je knírek, přidalo už třetí rok za sebou. Na konec letošního listopadu nemocnice připravila také Den urologické prevence, kdy si své zdraví mohli nechat zkontrolovat muži i ženy.

„Zájem o Movember byl u nás opět velký. Na preventivní vyšetření přicházeli muži všech věkových kategorií včetně mladších ročníků kolem dvaceti let. Hlavně závěr měsíce byl pak velmi silný, denně jsme vyšetřili přes sto pacientů,“ upřesnila Bronislava Rozhonová, primářka Oddělení klinické biochemie Uherskohradišťské nemocnice. V průběhu letošního listopadu tam podstoupilo odběr malého vzorku krve pro zjištění hodnoty takzvaného prostatického specifického antigenu (PSA) celkem 1268 mužů, přičemž loni to bylo 1342 a předloni 815 zájemců.

Výsledek vyšetření se muži dozvěděli ještě tentýž den, do skupiny problematických odborníci letos zařadili více než 12 procent příchozích, tedy 159 mužů. „V loňském roce jsme zachytili pět případů signalizujících pravděpodobně nádorové onemocnění, letos jich bylo dokonce osm. Všem dalším, kteří skončili v takzvané šedé zóně nebo s hraničním výsledkem, jsme doporučili vyšetření v nejbližší době zopakovat nebo se raději objednat k urologovi. Není dobré váhat, protože v prvotních stádiích jsou tyto nádory velmi dobře léčitelné, takže jde o čas,“ zdůraznila Bronislava Rozhonová. Akce Movember má podle jejích slov pro prevenci nádorů mužských orgánů velký význam. „Pro každého, koho se podaří zachránit od závažného onemocnění, to má rozhodně smysl. Mnoha mužům dnes není jejich zdraví lhostejné, řada z nich se vrací už potřetí a sami preventivní akci vyhledávají. Chceme v ní pokračovat i v příštích letech,“ dodala primářka.

S výsledky letošního ročníku Movemberu v Uherskohradišťské nemocnici i dvou ročníků předcházejících seznámila primářka Rozhonová také odborníky na semináři Index zdraví prostaty, který se konal v tomto týdnu v Brně na Špilberku. Její přednáška byla zařazena do programu spolu s prezentacemi odborníků z klinických pracovišť zaměřených právě na urologickou a onkologickou problematiku.

Urologické oddělení Uherskohradišťské nemocnice letos na konec listopadu připravilo pro muže i ženy Den urologické prevence ve spolupráci s Nadačním fondem Pavla Novotného, který podobné akce pořádá i v dalších městech. Záštitu nad akcí převzal Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště. Muži mohli zdarma a bez předchozího objednání absolvovat vyšetření prostaty od 50 let a v případě pozitivní rodinné anamnézy od 40 let, bez rozdílu věku pak vyšetření varlat, ledvin a močového měchýře. Ženy mohly bez rozdílu věku podstoupit vyšetření ledvin a močového měchýře. Celkově se do akce zapojilo 24 mužů a 18 žen. „Jsme překvapení, že přišlo více mužů, kteří jsou obvykle ostýchavější. Podle statistik tvoří urologické nádory až pětinu všech onkologických onemocnění u nás, což je vysoké číslo. Proto je určitě dobré věnovat pár minut za rok preventivnímu vyšetření,“ uvedl Pavel Novotný, předseda nadačního fondu. Účastníci akce se většinou chtěli ujistit, že jsou zdraví. „Nejsem zvyklá chodit po doktorech, proto jsem chtěla využít tuto akci a raději si nechat zkontrolovat ledviny, které mě občas pobolívají,“ vysvětlila například paní Dana.

Vyšetření v rámci listopadového Movemberu bylo v Uherskohradišťské nemocnici i letos zdarma, zájemci se ale mohou nechat preventivně vyšetřit kdykoliv během roku, kdy zaplatí 250 korun. Movember je každoročně realizován díky podpoře sponzorů a také díky spolupráci s Nadačním fondem Petra Koukala, která se na osvětu v oblasti prevence rakoviny varlat a prostaty zaměřuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x