V sadu Svobody se v neděli chystá první zlínská Slavnost jara

Foto: Živý Zlín
ZLÍN – Rozverné folklorní písně, pouliční divadlo, monumentální Květinový strom i swap. To všechno přinese první zlínská Slavnost jara, která se uskuteční tuto neděli 14. dubna od 14 do 18 hodin v sadu Svobody.

Hlavním tématem Slavnosti jara bude nový život a žena jako jeho nositelka. „Budeme před zámkem oslavovat zrození, radovat se z toho, když ze starého vzniká nové a užívat si období probouzející se přírody. Návštěvníky čekají dílny pro celou rodinu, ve kterých si vyrobí nejen jarní dekorace, ale například i přírodní papír nebo drobné šperky a ozdoby. Těšit se mohou také na ukázky řemesel, jako je pletení košíků, vyřezávané holubičky nebo výroba březových metel a mnoho dalšího,“ popsala program ředitelka Živého Zlína Jana Kubáčová.

Na podiu vystoupí ženský sbor Luženky s rozvernými jarními písněmi z Valašska, zazní také lidové melodie v podání Rokytenky. Písně převážně z Horňácka, Moravských Kopanic a Luhačovického Zálesí připomene zlínský sbor Děvčice z Vonice. Ženský sbor z Kudlovic slavnost obohatí písňovým materiálem uherskohradišťského regionu i z okolních oblastí jižní Moravy. Pódiový program uzavře v 17 hodin oceňovaná neofolková kapela Ďyvina.

Nevšední zážitek z koncertu umocní kombinace tradičních a starobylých nástrojů se současnými technologiemi, samplery a syntezátory. Na prostranství před zámkem potkají návštěvníci také pouliční loutkoherce z Musaši, kteří do Zlína přivezou dvě divadelní miniatury,“ pokračovala Kubáčová.

Dominantou slavnosti bude téměř tři metry vysoký Květinový strom, který pro tuto příležitost vyrábí Odbor městské zeleně. Starý kmen bude plný barev a vůní a ozdobí ho desítky jarních květin a cibulovin či větve kvetoucích keřů.

Jarní vzpruhu si zaslouží také šatník. „Vezměte s sebou na zámecký swap oblečení, ale i knihy nebo hračky, pro které už nenajdete využití, a vyměňte je za jiné,“ zve Jana Kubáčová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x