V sadu Svobody vznikne nová expozice historie města. Nabídne unikátní instalaci zrcadel

Nová expozice bude otevřena 15. září. Foto: Město Zlín
ZLÍN – Při příležitosti letošních celoročních oslav 700. výročí Zlína od první písemné zmínky o městě vzniká v blízkosti zlínského zámku moderní multimediální expozice. Ta bude trvalou připomínkou nejzajímavějších momentů dějin města.

Výstava mapující celé dějiny města od nejstarších dob až po současnost tady dosud chyběla. Významné výročí Zlína přímo vybízelo k tomu tento úžasný příběh atraktivní formou ukázat veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora pro oblast kultury Pavel Stojar.

Expozice bude umístěna v exteriéru v sadu Svobody, ale jednotlivé obsahové prvky jsou navrženy tak, že po rekonstrukci zámku je bude možné umístit uvnitř v plánovaném muzeu historie města,“ dodal Stojar.

Multimediální expozice mapující historické momenty Zlína bude mít tři pilíře. Encyklopedii, imerzní film a prostorovou instalaci takzvaných zrcadel.

Encyklopedie je obrazově-textové vyprávění, které diváky ukotvuje v jednotlivých tématech historie, v čase a prostoru. Druhý pilíř – imerzní film – prostřednictvím pohyblivé digitální malby provede návštěvníky časem. Tvoří ho venkovní promítací plocha, na níž se po setmění působivě zobrazují významné momenty v dějinách Zlína,“ sdělila Irena Orságová ze zlínského magistrátu.

Vrcholným prvkem výstavy bude prostorová instalace zrcadel, která je technologicky zcela unikátní a v České republice dosud nebyla použitá. Zrcadla budou ve dne formou krátkých výpovědí různých postav spjatých se Zlínem promlouvat k návštěvníkům.

Ve večerních hodinách – doplněny o multikanálovou akustickou skladbu – navíc poslouží jako oživující světelný prvek. Ten vnese do nyní potemnělé části parku potřebné světlo. Architektonicky jde o prostorové instalace, které podtrhují, každá jiným způsobem, to, co je dnes v sadu Svobody nejcennější – vzrostlé stromy,“ upřesnila Orságová.

Projekt expozice připravuje zlínská radnice od roku 2020 ve spolupráci s autorským týmem ze studia Loom on the Moon pod vedením Martina Hejla, který má bohaté zkušenosti s realizací interaktivních a audiovizuálních expozic, jako je například Muzeum nové generace v Zámku Žďár nad Sázavou, Momenty dějin i jiné projekty pro Národní Muzeum.

Vernisáž výstavy se v sadu Svobody uskuteční 15. září v 17 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x