V Tupesích slavnostně odhalili památník Jana Pavla II.

TUPESY - Před jedenatřiceti lety přistál na fotbalovém hřišti v Tupesích papež Jan Pavel II. A právě tam byl v neděli 30. května slavnostně odhalen památník, který tuto významnou událost připomíná.

Letos v dubnu to bylo už 31 let ode dne, kdy papež Jan Pavel II. navštívil tehdejší Československo. Bylo to právě na fotbalovém hřišti v Tupesích, kde přistál ve svém vrtulníku, políbil zdejší zem a následně přejel do sousedního Velehradu, kde na něj čekaly statisíce věřících.

V roce 2018, kdy se blížilo výročí třiceti let návštěvy svatého otce, jsme oslovili sochaře Otmara Olivu. Myšlenka byla taková, že jsme chtěli vytvořit skromné dílo, které by vedle cyklostezky s výhledem právě na místo přistání připomínalo tuto návštěvu,“ uvedl starosta obce Tupesy Oldřich Vávra.

Po bližších studiích a návrzích ovšem bylo jasné, že rozpočet obce na památník nebude dostačující, a vyhlásila se tedy veřejná sbírka, do které kromě Mikroregionu Buchlov nebo Zlínského kraje přispěly nemalou částkou i soukromé osoby. Vedle Otmara Olivy, Petra Nováka či Jaroslava Zapletala se na realizaci památníku podílela i místní firma Alucast, která je podepsána pod odlitkem zdobícím samotný vrchol památníku.

My už jsme na Hradišťsku udělali spoustu odlitků a jsem vždy velmi potěšen, když odlitky tohoto typu můžeme uložit do krajiny nebo do kostelů. To jsou věci, které nepochybně přežijí pokolení a staletí,“ řekl při slavnostním ceremoniálu jednatel společnosti Alucast Jarmil Cileček.

Slavnostního odhalní památníku se zúčastnili současní i bývalí zástupci Zlínského kraje, poslanci, senátoři nebo generální konzulka Polské republiky Izabella Wołłejko-Chwastowicz a celá řada dalších hostů. Památník požehnal biskup Josef Hrdlička.

Zejména přišli ti, kteří osobně zažili návštěvu Jana Pavla II., přišli ale také zástupci generací, které se narodily až roky poté. Především oni rezonují s myšlenkou památníku. To, že přišli zástupci farnosti a poutníci z blízka i daleka, je pro nás tím největším darem,“ dodal starosta Oldřich Vávra.

O tom, že návštěva Jana Pavla II. rezonuje nejen mezi věřícími, asi není pochyb. Vzpomenout na ni teď můžete i díky památníku, který byl umístěn vedle cyklostezky propojující Tupesy a Velehrad. Pětimetrový obelisk ve tvaru trojbokého hranolu je doplněn bronzovými prvky a nápisy, které připomínají samotnou událost papežské návštěvy a symbolizují tak její hodnotový a myšlenkový odkaz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x