V Uherském Hradišti mohou do sauny i šestiměsíční děti

Foto: Aquapark Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Saunový svět uherskohradišťského aquaparku nabízí jednu raritu. Jde o projekt dětského saunování, který je otevřený už miminkům od 6 měsíců věku.

Že má saunování velmi pozitivní vliv na zdraví člověka, asi není potřeba zdůrazňovat. Řízené střídání horka a chladu ale může mít velmi pozitivní vliv i na zdraví malinkých dětí. Ověřit si to můžete třeba v uherskohradišťském aquaparku, kde už od roku 2014 běží projekt dětského saunování.

Na vyhřáté dřevěné lavice tady mohou děti od šesti měsíců věku, což je zřejmě republikový unikát. Na správný postup při saunování miminek na místě dohlíží lékařka Vladimíra Obdržálková.

U dětí je ten hlavní záměr převážně v posílení specifické slizniční imunity, aby děti byly odolnější vůči respiračním infektům, které je většinou trápí. Saunování se dá ale využít i pro děti neklidné, hyperaktivní, pro děti, které se potřebují uvolnit a více relaxovat,“ uvedla Vladimíra Obdržálková.

Do sauny by obecně neměli chodit lidé, kteří se necítí dobře, kteří jsou nemocní nebo mají akutní kožní onemocnění. Také děti po úrazu by měly saunu rozhodně vynechat. Jinak jde ale o metodu, která je prospěšná pro zdraví i mysl. Výsledky posílené imunity je možné při pravidelných návštěvách zaznamenat po jednom až dvou měsících.

Děti to mají trošku jinak, protože jejich termoregulační systém je citlivější než u dospělých, takže je potřeba postupovat velmi individuálně podle potřeb a věku dítěte, je potřeba velmi citlivě dodržovat rytmus prohřátí a ochlazování, aby se děti nepřehřívaly, což by byla zbytečná zátěž. Je potřeba to více hlídat,“ pokračovala Obdržálková.

V uherskohradišťském aquaparku jsou k dispozici také nízkoteplotní sauny, které jsou pro dětské začátky ideální. Rodiče s dětmi mohou využít odpočinkovou zónu s dětským koutkem na hraní, terasu s ochlazovacím bazénkem, odpočinkovou terasu s lehátky, odpočívárnu i služby wellness baru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x