V Uherskohradišťské nemocnici jsou k vidění portréty pamětníků z moravsko-slovenského pomezí

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Výstava Tehdy/Vtedy představuje neobyčejné vzpomínky seniorů a nyní je k vidění v Uherskohradišťské nemocnici. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Portréty pamětníků z moravsko-slovenského pomezí jsou od poloviny ledna až do konce letošního února k vidění v Uherskohradišťské nemocnici. Výstava fotografií Tehdy/Vtedy je součástí stejnojmenného projektu, v rámci kterého supina mladých lidí zaznamenala vzpomínky seniorů z jihomoravské obce Tvarožná Lhota a slovenských Kútů. Každému z těchto pamětníků je věnován jeden z patnácti výstavních panelů, součástí je vždy také audiopřehrávač s autentickou nahrávkou rozhovoru a také kniha, která vznikla přepisem vzpomínek zpovídaných lidí.

„Projekt vznikl před dvěma lety, kdy jsme dali dohromady pár mladých lidí z Tvarožné Lhoty a Srážnice, přičemž na slovenské straně vznikla podobná skupina. Spojovalo nás nadšení pro folklor a touha zaznamenat v přítomném okamžiku kousek minulosti. Vedli jsme rozhovory s vybranými obyvateli Tvarožné Lhoty a Kútů staršími sedmdesáti let. Byly to neobyčejné příběhy obyčejných lidí, které jsme si ale nechtěli ponechat pouze pro sebe, chtěli jsme se o ně podělit. Tak vznikla kniha a také tato výstava fotografií pořízených během našich rozhovorů,“ popsala vznik projektu Tereza Uřičářová, která autorský tým vedla.

Mladí lidé pokládali zpovídaným pamětníkům otázky na období jejich dětství přes dospívání až k přelomovému roku 1989. Nahrávky pak přepsali do knihy Tehdy/Vtedy, přičemž hlavním kritériem přepisu byla autentičnost, proto se v knize objevuje také nářečí a hovorové prvky. Současně s nahrávkami a přepisy vznikl i soubor fotografií, které realizovala Františka Uřičářová. Fotografie mluvčích byly použity v knize a ve větším formátu zpracovány do výstavy.

Uherskohradišťská nemocnice je vůbec prvním zdravotnickým zařízením a po Jihomoravském kraji teprve druhou veřejnou institucí, kde je výstava k vidění. „Těší mě, že můžeme dát tvůrcům příležitost prezentovat svůj projekt právě v našich prostorách. Na nemocničních odděleních se setkáváme se seniory velmi často, ale v běžném provozu nemáme bohužel většinou možnost si s nimi popovídat a dozvědět se více o jejich životě. Vážím si proto úsilí těchto mladých lidí, kteří uchovali vzpomínky několika seniorů. Připomínají nám, že právě staří lidé jsou velmi důležitou součástí společnosti a zaslouží si naši úctu a respekt. Přál bych si, aby si návštěvníci výstavy uvědomili, že také my všichni budeme jednou staří,“ řekl během vernisáže Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice.

Audiovizuální výstava Tehdy/Vtedy je umístěna v Galerii Patro v centrálním objektu Uherskohradišťské nemocnice, zájemci ji v těchto prostorách mohou navštívit až do 29. února.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x