Valašské Meziříčí hlídá špičkový kamerový systém

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nejen stacionární radary pomáhají ve Valašském Meziříčí k zajištění větší bezpečnosti obyvatel a návštěvníků. Město má totiž k dispozici ještě další tři nezávislé kamerové systémy a z pohledu bezpečnosti se s ním ve Zlínském kraji může rovnat pouze Zlín, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jakub Mikuš.

Dohlížet na dodržování předepsaných 50 km/h v obci pomocí stacionárních radarů začalo Valašské Meziříčí už v roce 2016. V témže roce radnice zahájila modernizaci městského kamerového dohlížecího systému (dále jen MKDS). „Aktuálně máme k dispozici 21 kamerových bodů s více než 60 kamerami. Loni přibyly na žádost občanů kamery mimo jiné na autobusovém nádraží, v ulici Křižná a sídlišti Pod Oborou. Jejich přínos je nesporný vzhledem ke zvýšení bezpečnosti a ochraně majetku,“ uvedl Jan Camfrla, ředitel Městské policie Valašské Meziříčí a dodal: „I díky nové kameře na autobusovém nádraží se nám podařilo odhalit, že zde dochází k prodeji návykových látek. Záznam jsme předali Policii ČR, která podezřelé osoby zajistila.“

V uplynulých čtyřech letech radnice za modernizaci a rozšíření MKDS zaplatila asi 4,5 milionu Kč. „K dispozici máme špičkový systém, s nímž se ve Zlínském kraji může porovnávat jen Zlín. I díky tomu, a úzké spolupráci městské a státní policie, přesáhla objasněnost kriminálních činů ve Valašském Meziříčí 70 %, jak dokládají statistiky Policie ČR,“ poznamenal starosta Robert Stržínek.

Výrazný podíl na objasněnosti má také další valašskomeziříčský kamerovým systém. Takzvané průjezdní kamery od roku 2017 monitorují hlavní vjezdy a výjezdy z města v Podlesí směrem od Vsetína, na silničním nadjezdu od Hranic na Moravě, v blízkosti parku Abácie od Bystřice pod Hostýnem, v ulici Rožnovská a nově také v Hrachovci od Rožnova pod Radhoštěm. „Vybudování tohoto systému nás stálo přibližně 1,5 milionu korun. Záznam z průjezdních kamer pravidelně využívá zejména Policie ČR, které jej na vyžádání poskytuje odborně proškolený strážník. Jen loni se jednalo o více než 100 žádostí. Vše probíhá v nejpřísnějším možném režimu ochrany osobních údajů. Veškeré takto získané informace jsou silně zašifrovány, aby se k nim nedostala žádná nepovolaná osoba,“ doplnil starosta Stržínek. Podle policie díky tomuto systému například poklesl počet ukradených vozidel ve Valašském Meziříčí. „Rozkrýt se podařilo i celorepublikový gang, který se soustředil na krádeže v jedné z obchodních sítí,“ doplnil starosta.

Další speciální kamery s živým náhledem dostupné přes oficiální webové stránky města mohou využívat také obyvatelé sídliště Vyhlídka. Jejich prostřednictvím kontrolují svá vozidla na parkovišti v ulici Palackého.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x