Valašské Meziříčí uložilo vzkaz pro další generace

foto: město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Socha svatého Floriána, která aktuálně prochází rekonstrukcí, v sobě nově ukrývá poselství pro budoucnost. Studenti místního gymnázia Františka Palackého totiž spolu s představiteli radnice vložili do podstavce sochy časovou kapsli.

V rámci revitalizace náměstí došla řada také na rekonstrukci sochy svatého Floriána. Ta stojí v jeho horní části už od roku 1747. Odborníci jí vracejí někdejší lesk a postupně usazují jednotlivé prvky na své místo.

„Usazení samotné sochy samozřejmě předchází opětovná skladba podstavce. Rozhodli jsme se této příležitosti využít a předat vzkaz dalším generacím. Náměstí i socha se přece jen opravují s přesahem dalších desítek let a jedná se o jedinečnou příležitost,“ vysvětlila místostarostka Yvona Wojaczková, která také oslovila Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí.

Do tvorby obsahu časové kapsle se zapojili členové tamního historického kroužku, ale řada přišla i na další studenty.  „Poselství od nastupující generace těm budoucím v sobě skrývá jistou symboliku. S ohledem na více než 150letou historii místního gymnázia to byli právě jeho studenti, kteří se navíc podíleli nebo byli sami hybateli významných událostí v našem městě,“ uvedla místostarostka Wojaczková.

A co budoucí generace v časové schránce objeví? Přečíst si budou moci například aktuální vydání Zpravodaje nebo informace o současném stavu města. Najdou ale také mince a budoucí studenti gymnázia vyloví z kapsle vzkaz od svých předchůdců.

Samotné restaurování sochy svatého Floriána, které město vyjde na bezmála jeden milion korun, má být hotové ještě před dokončením revitalizace náměstí. Plastika patrona hasičů, kominíků a pekařů prochází odborným čištěním, plastickou retuší a dalšími povrchovými úpravami. Zároveň se dočká barevné rekonstrukce podle rozborů zbytků původní malby včetně zlacení plastických ornamentů a písma na podstavci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x