Valašskomeziříčské školy se zapojily do výzvy 10 000 kroků

7. B z vítězné ZŠ Šafaříkova, foto: město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Dohromady pět tříd ze tří valašskomeziříčských škol se zapojilo do letošní výzvy 10 000 kroků. Úkol byl jednoduchý – ujít během měsíce co největší vzdálenost při cestě do školy a z ní, při odpolední procházce nebo na rodinném výletu. Žákům vítězné školy se nakonec podařilo nachodit celkem 7 660 kilometrů.

Do letošního ročníku oblíbené celorepublikové výzvy 10 000 kroků se tentokrát zapojily i školy z Valašskému Meziříčí. Žáci z celkem pěti tříd se tak připojili k 200 dalším aktivním občanům, kteří se jarní výzvy účastnili.

Do základních škol, a nejen do nich, přinesla jarní výzva větší motivaci k pohybu a správnému životnímu stylu. Děti mezi sebou spolupracovaly v rámci kolektivů, ale našla se i trocha zdravého soupeření. Přihlásit se navíc bylo jednoduché. Učitelé jen vyplnili přihlášku pro svou třídu, děti potom už samy zaznamenávaly své počty kroků za jednotlivé dny pomocí chytrých hodinek, náramku nebo telefonu. Cílem potom bylo za měsíc ujít co možná největší vzdálenost například při cestě do a ze školy, na odpolední procházce nebo na rodinném výletu.

„Za Valašské Meziříčí se do projektu zapojily vždy dvě třídy ze základních škol Šafaříkova a Žerotínova, které doplnila třída z Vyhlídky. Dětem se výzva 10 000 kroků moc líbila, dokonce si jednotlivé kolektivy navzájem hlídaly počet kroků a vzájemně se hecovaly k lepším výsledkům,“ řekla s úsměvem místostarostka Yvona Wojaczková.

„Přesně o tom výzva 10 000 kroků pro školy je. Hravou formou motivovat děti k přirozenému pohybu. Není cílem, aby jednotlivé školy soutěžily mezi sebou, ale aby se v dané škole zapojilo co nejvíc tříd a ty si mohly porovnat své výsledky,“ doplňuje místostarostka.

Nejzdárněji se výzvu podařilo splnit žákům ze ZŠ Šafaříkova, kteří během měsíce nachodili 7 660 kilometrů. Na druhém místě se umístila ZŠ Vyhlídka s 3 015 kilometry. Na poslední příčce potom skončila ZŠ Žerotínova, kde žáci za měsíc ušli 2 293 kilometrů.

Město na konci výzvy ocenilo vítěznou třídu z každé zapojené školy finanční odměnou, za kterou si spolužáci na závěr školního roku užili pizza party podle svých představ.

„Přála bych si, aby zapojení do projektu nebylo pro děti pouze soutěží na měsíc, ale hlavně návodem, jak přistoupit ke zdravému životnímu stylu a trávení volného času společně s kamarády i rodinou. Školní kolektivy jsme do výzvy 10 000 kroků zapojili poprvé a rádi v tom budeme v dalších letech pokračovat,“ dodala místostarostka Wojaczková.