Valašskomeziříčskou MHD se loni zdarma projelo milion cestujících

Od 12. června 2022 jezdí ve Valašském Meziříčí opět MHD zdarma. Foto: archiv, web města Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Konkrétně 970 000 cestujících se v loňském roce přepravilo autobusy městské hromadné dopravy ve Valašském Meziříčí. Letos navíc dopravce plánuje zkušební provoz elektrobusu.

Od poloviny roku 2022 jezdí ve městě opět MHD zdarma pro všechny cestující. Její provoz na základě desetileté smlouvy zajišťuje společnost TQM – holding s.r.o. „Naše město je dopravní křižovatkou, kterou denně projede přes 20 tisíc vozidel. MHD zdarma je proto logickým řešením, jak ulevit přetížené dopravě. Smysluplnost tohoto režimu se nám potvrdila již mezi lety 2017 až 2019, kdy jsme MHD zdarma zavedli poprvé a ročně postupně přepravovali přes 900 tisíc cestujících. Bohužel jsme kvůli evropské legislativě museli tento provoz na čas přerušit,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek. Nyní však zmíněný režim bezplatné přepravy pro všechny cestující znovu úspěšně funguje. „Společnost TQM zajišťuje obsluhu sedmi linek moderními autobusy na ekologický stlačený zemní plyn – CNG. Navíc jsou vybaveny sčítacími rámy, které nám poskytují přehled o počtu cestujících. Loni jsme tak atakovali hranici milionu přepravených, konkrétně se jednalo o 970 tisíc osob. MHD využívají senioři, pracující, školáci, ale také turisté. Uvedená čísla nás utvrzují v tom, že režim přepravy zdarma má skutečně smysl,“ pokračoval starosta Stržínek.

Provozovatel valašskomeziříčské MHD chystá na letošek jednu novinku. „Na základě návrhu společnosti TQM jsme v radě odsouhlasili zkušební provoz nového elektrobusu. Dopravce jej v průběhu března nasadí na lince číslo 5 – Juřinka. Jednat se bude o standardní velký 12metrový autobus od společnosti IVECO, která vyrobila také stávající vozový park MHD. Standard pro cestující tak zůstane zachován,“ uvedl místostarosta Petr Nachtmann.

Nový vozový park tvoří 9+1 standardních „velkých“ třídveřových autobusů s délkou 12 metrů a 1+1 speciální midibus o délce 9 metrů. Všechny vozy jsou plně klimatizované, nízkopodlažní, bezbariérové a ekologické – jezdí na stlačený zemní plyn CNG. Vizuální podoba exteriéru a interiéru autobusů vychází z městského design manuálu.

Zdroj: Jakub Mikuš, město Valašské Meziříčí

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x