Vandal řádil na kroměřížském hřbitově, za oběť mu padl 80 let starý strom

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Obětí řádění vandala na kroměřížském hřbitově se stal 80 let starý kaštan. Neznámý pachatel do něj vyvrtal díry, do kterých nalil jed. Pracovníci technických služeb se teď snaží strom zachránit. Přitom to není poprvé, lidé kroměřížské zeleni škodili už v minulosti.

Na hřbitově v Kroměříži už 80 let roste mohutný strom. Ten se ale v posledních dnech stal terčem vandala, který jej drasticky poškodil.

 „Kaštan, který je součástí aleje vzrostlých stromů, na několika místech kořenů navrtal a do děr pravděpodobně aplikoval jed. Strom, který se na jaře olistil a kvetl, po tomto zásahu začal intenzivně opadávat,“ popsal Karel Hickl z městské společnosti Kroměřížské technické služby, která hřbitov spravuje.

Dendrolog, tedy odborník na stromy a ostatní zeleň, vyčíslil hodnotu poškozeného stromu na 200 až 250 tisíc korun. Kroměřížské technické služby podaly na neznámého pachatele trestní oznámení, důvodem ale není jen finanční škoda.

„Nelze podobné neurvalé jednání vůči zeleni tolerovat. Nejde přitom jen o finanční náhradu způsobené škody. Poničený strom na hřbitově rostl desítky let a podílel se na podobě tohoto pietního místa. Pokud se strom nepodaří zachránit, potrvá léta, než na jeho místě vyroste nový,“ uvedl jednatel technických služeb a místostarosta města Karel Holík.

Přitom nejde o záležitost, se kterou by se pracovníci technických služeb setkali poprvé. V posledních asi patnácti letech řešili na městském hřbitově jednu podobnou událost. „Týkala se menšího stromu, tisu,“ popsal Hickl.

Vandalismus vůči zeleni se ale v několika posledních letech objevil i na jiných místech Kroměříže. V roce 2020 bylo zničeno několik stromů na sídlišti Oskol. Dva jírovce a jednu vrbu jívu někdo ulomil, další tři stromky řádění přečkaly s menším poškozením. O dva roky dříve zase město řešilo vandalismus na nábřeží Švabinského. Pachatel tam tehdy poškodil šest vzrostlých lip.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x