Vánoce, Vánoce odcházejí, hýbejme se, přátelé

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Kdyby si kdokoliv z nás, nedej bože lékař, dal práci s tím, kolik kilokalorií dodáme během vánočních svátků tělu navíc oproti běžným dnům, bylo by to pro mnohé z nás asi hodně zarmucující a alarmující. Od bramborového salátu přes smaženého kapra, "božohodových" vydatných dobrot, pivo, víno, lihoviny až po vánoční cukroví. O to důležitější je povánoční pohyb, neboť další kalorické bomby na Silvestra a třeba Nový rok jsou tak blízko...

A proto je radost mrknout se, jak utěšeně plno při ne úplně utěšených sněhových podmínkách je a bylo a snad bude mezi svátky třeba na lyžařském svahu nad Zlínem.

Pan Milan s manželkou Zuzanou nelitovali cesty z Luhačovic, oba dva kluci se mají k lyžování velmi čile. Vánoční lega a roboti od Ježíška už vyzkoušeny, teď je třeba pohybu.

„My už sjedeme celý svah bez problémů, nejlepší z naší rodiny je ale táta, protože ten nás za jízdy i natáčel,“ chlubí se oba šikovní kluci.

„Ležet doma je to nejhorší, co by nás teď mohlo potkat. Člověk přímo cítí, jak se kila hlásí, a tak musíme dělat něco proti nim,“ směje se táta Milan.

„My už byli celí osezení, musela jsem kluky vytáhnout, děti naučíme lyžovat, prostě po dobrých časech vánočních přicházejí dobré s pohybem,“ dodává maminka Zuzka.

Hýbat se ovšem chtějí i nadále.

„Myslím, že vyjde čas i na bruslení, dobrá je i procházka, tak to vidíme my, ale jistě ne všichni,“ loučí se Milan.

O generaci starší je pan Svatopluk ze Zlína.

„Od roku 1990 chodím prakticky denně brzy ráno plavat do zimních lázní. Zní to možná trochu paradoxně, ale po svátcích jsem ještě nebyl, už mi to moc chybí, přes den mám program zatím našlapaný, prostě chodím s kamarády už léta na šestou hodinu ranní, teď se ale otevírá později, tak se do rytmu vrátím zase až v novém roce. To ale neznamená, že pohyb šidím, prodloužím si o to více každodenní procházky, to je taky můj životní styl,“ popisuje pan Svatopluk.

U zlínského svahu se v rolích prarodičů potkávají i paní Dagmar, Ludvík a Ivan. Dohlédnou na vnuky, ale na sport a pohyb nedají dopustit.

„Už jsme byli na horách, pojedeme zase,“ vypráví „mluvčí“ spokojené trojice paní Dagmar a Ludvík kontruje tím, že určitě nezapomene na pohyb v každé možné formě. Nejblíž měl vždycky k fotbalu.

„Teď jsme si vychutnali mistrovství světa, Vánoce na to pěkně navázaly, tak je fakt čas po velkém nesportovním televizním čase se pořádně hýbat,“ připomíná.

„My máme v pátek, předposlední den roku, tenisový turnaj dříve narozených, jeho součástí bude samozřejmě vážení, kdo zhřešil o více než kilo, prohrává na začátku každého setu 0:1, ať se více snaží,“ říká ředitel akce Jiří Strnad, sám štíhlý jako proutek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x