Vánoce za dveřmi. Zahrada pana Radka a paní Pavlíny voní i v zimě

Vánoční stromky z Fryštáku. Foto: Zlin.cz
FRYŠTÁK - Když se zastavíte na Vítové, což je místní část Fryštáku, u Radka Hefky, vystudovaného lesního inženýra a docela logicky profesí odborného lesního hospodáře, dostanete se přímo do jednoho velkého jehličnatého království. Řečeno jen malinko nadneseně: místo zahrady má velkou plantáž jehličnatých stromů. A tak není divu, že je právě teď úplně, a to společně se svou paní Pavlínou i dalšími rodinnými příslušníky, v jednom kole.

Když se tak rozhlédnu po zahradě tedy už spíše plantáži, pořád mi to naštěstí připomíná kus přírody…

To jsem rád, že vám to tak připadá, ve srovnání s některými jinými plantážemi se tady snažíme zachovávat přírodní ráz, proto vidíte i zelené plochy, ale ano, samozřejmě, že stromky nabízíme i k prodeji. Držím tak rodovou tradici po otci, přestože mám normálně civilní zaměstnání, zjednodušeně řečeno se starám o les.

Stromků moře, parádní, různé velikosti, asi tedy i věku. Takže trochu osvěty, prosím, oč je teď největší zájem?

Poslední roky se lidé zamilovali do jedlí. Typickým a nejčastějším představitelem je jedle kavkazská, ale pozor, druhů je mnohem více. Jen pro zajímavost třeba ojíněná, obrovská, Fraserova, balzámová, korejská i další. Smrky trošku ustoupily, ale je to nádherný strom. Lidé si obecně nejen u nás vybírají pichlavé a ztepilé a do velké vánoční rodiny patří samozřejmě borovice, ať černá nebo lesní.

Tak v tom vánočním poučení pokračujme. Který jehličnan nejvíce voní?

Jedle jsou oblíbené, ale aroma mají jen některé, nejvíce ty, které označujeme jako ojíněná a obrovská, mají nádherně vonící pryskyřičné puchýřky. Co se ale týče třeba trvanlivosti, pak jsou na tom dobře borovice a smrk je prostě smrk, klasika, od všeho dobrého něco.

Jak důležité je mít čerstvě uřezaný stromek?

Nepříliš, což možná překvapí. Roli hraje celá řada faktorů, možná to zní pro někoho nečekaně, ale roli v tom hraje například lunární kalendář. A tak prostě neplatí, že čím později, tím lépe.

S Radkem je jedna ruka jeho paní Pavlína, taky ona poradí.

Kdy bychom a jak měli zdobit vánoční strom?

Jejda, to je taky individuální. U nás coby sníh vata, krásné baňky, kvůli dětem maličko ubereme sladkostí, ale nechávám to na každém, je to tak dobře.

A kdy pak s malou dětskou slzou stromeček odstrojit?

Manžel je „stromečkový“, ale to my všichni, takže u nás je zeleno až do konce února, jen je třeba stromek přesunout někam, kde není příliš teplo, doporučují se zimní zahrady.

Zatímco adventní čas si lidé vychutnávají a hledají předvánoční klid, u vás je to trochu jinak, že ano?

No, na pečení perníčků a vánočního cukroví opravdu čas nemám, ale mám na to spřízněné duše, díky jim. My máme před Vánocemi skutečně největší frmol, o to sladší je pak ten vánoční klid.

U Hefků to ale podle Radka ještě bude v tom pořádném tempu chvíli trvat.

Lidem nabízíte takzvaný samovýřez, jaký je zájem?

Značný, jde o to, že si rodiny dopředu označí stromeček, který se jim líbí a ten si pak přijedou uřezat. Letošní zájem je dvakrát větší než vloni. Největší boom čekáme poslední adventní víkend.

Já bych měl s řezáním docela problém, pomůžete?

Milerád, ten poměr, kdy zpravidla tatínci ale i děti řežou sami je asi 30 ku 70. Většinu tedy zvládám já, ale myslím, že i to vlastní uřezání je pěkný vánoční zážitek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x