Vážanský domov pro seniory bude mít nové výtahy i schodiště

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - V Domově pro seniory a Domově se zvláštním režimem Vážany se v letošním roce připravují dvě důležité stavební akce - výměna výtahů a výstavba venkovních schodišť. Obě přispějí ke zlepšení služeb, zvýšení spokojenosti klientů a také usnadní práci pracovníkům domova, serveru Zlin.cz to za kroměřížskou radnici řekla Šárka Kučerová.

„V roce 2018 byly vyměněny výtahy v Domově pro seniory U Moravy, na letošní rok je stejná akce naplánovaná ve vážanském domově. Město coby majitel nemovitosti podalo žádost o dotaci na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR z programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb. Dotace by mohla pokrýt až 75 procent nákladů, tedy zhruba 2,5 milionu korun,“ upřesnil místostarosta Vít Peštuka.

Momentálně čeká město na vyjádření ministerstva, výsledek podané žádosti o dotaci by měl být známý na konci března letošního roku. „Pokud dotaci nezískáme, budeme muset výměnu výtahů uhradit z vlastních zdrojů. Výměna je totiž neodkladná, protože výtahy slouží již dvacet let a jejich stav tomu odpovídá,“ dodal vedoucí radničního odboru sociálních služeb a zdravotnictví Radovan Klabal.

Výstavba venkovních schodišť a s ní související přístavba vstupu do budovy domova bude plně financována z rozpočtu Sociálních služeb města Kroměříže. Projektem se v současné době zabývá odbor investic a náklady spojené s realizací stavby jsou odhadnuty na 3,25 milionu korun včetně DPH. „Venkovní krytá schodiště vzniknou z obou stran střední části domova a jejich výstavba rovněž rozšíří počet požárních únikových cest,“ upřesnila ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučková.

Domov pro seniory a domov se zvláštním režimem Vážany je v provozu od roku 2000. Žije tu 120 klientů, z toho 99 v domově pro seniory a 21 v domově se zvláštním režimem, který se zaměřuje na klienty s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x