Ve čtvrtek startuje druhá část Zlín Film Festivalu

Myši patří do nebe. Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Už tento čtvrtek se ze Zlína stane nejfilmovější město v České republice. Začne zde totiž druhá část mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Zlín Film Festival. V pořadí už 61. ročník zahájí český animovaný snímek Myši patří do nebe.

Ve filmovém programu i v soutěžích 61. Zlín Film Festivalu se na rozdíl od předchozích let objeví řada snímků z domácí produkce pro děti a mládež. Jedním z těch, které budou bojovat o ocenění v hlavní soutěži filmů pro děti, je i zahajovací snímek Myši patří do nebe. Výjimečný český počin režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka byl natočený na motivy stejnojmenné knihy Ivy Procházkové, přední české autorky knih pro děti a mládež. „Na diváky po téměř deseti letech příprav, vývoje, natáčení a postprodukce čeká napínavé dobrodružství, odehrávající se převážně během posmrtného života,“ řekla umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že je to film o naději, o hledání lásky a odvahy, o překonávání předsudků a starých bolestí, který si své diváky jistě najde mezi všemi generacemi.

Na večerním zahájení pro dospělé diváky se představí koprodukční německo-lucembursko-polský film s názvem Mise Asteroid, který vypráví příběh dvanáctileté Ulji. Poté co dívka zjistí, že se nemůže věnovat své velké vášni – astronomii – vezme věci do vlastních rukou. S ukradeným pohřebním vozem a třináctiletým spolužákem jako řidičem se vydává do východní Evropy, aby zde sledovala dopad asteroidu. Přitom musí setřást nejen své pronásledovatele, ale také přehodnotit svůj pragmatický pohled na přátelství a rodinu. „V letošním roce jsme se rozhodli zahájit festival vtipnou a optimistickou komedií proto, abychom naše diváky naladili na snad světlejší zítřky, které všichni vyhlížíme,“ zdůvodnila volbu večerního zahajovacího snímku Markéta Pášmová. Snímek Mise Asteroid uvede ve Zlíně herec Ivan Shvedoff, známý mimo jiné z filmů Mission: Impossible – Ghost Protocol, Most špiónů či z úspěšného seriálu Babylon Berlín.

Každoročně je na první festivalový večer naplánovaný i velkolepý ohňostroj. Na působivou barevnou fire-show s podmanivou hudbou, která zahájí sedmidenní svátek filmu ve Zlíně, se mohou návštěvníci festivalu těšit ve 22.00 hodin.

Letošní Zlín Film Festival byl rozdělen na dvě části, jarní část se konala on-line. 2. díl se uskuteční v termínu od 9. do 15. září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x