Ve Lhotě u Zlína se pyšní krásným slaměným betlémem

Foto: zlin.cz
LHOTA - Jeden z nejkrásnějších slaměných betlémů v České republice je v době adventu k vidění v obci ležící sedm kilometrů od Zlína - ve Lhotě. Betlém je o to zajímavější, že jeho autorkou je mladá dívenka.

Před sedmi lety vznikla ve Lhotě tradice vánočních dílen, ve kterých si děti mohou nazdobit adventní věnečky a vytvořit celou řadu vánočních ozdob. A právě v těchto dílnách vznikla myšlenka slaměného betlému.

Ten nápad vzešel od místních občanů, kteří to tady chtěli něčím ozdobit a vytvořit vánoční atmosféru. Autorkou nápadu je místní občanka – mladá dívenka Nikola Kadlecová. To ona vymyslela, že betlém bude slaměný,“ osvětlila starostka Lhoty Miroslava Sanytráková.

Ke stavbě betlému byla použita sláma, která roky ležela ve staré stodole. Nikola Kadlecová si s ním však věděla rady. Nikolka začínala Ježíškem, svatou rodinou a oslíkem. V následujících letech pokaždé něco přibylo. Předloni přibyl velbloud, letos husopaska a máme tady i schovanou myš,“ usmívá se Miroslava Sanytráková.

Lhotský betlém se může pochlubit také celou řadou dalších postav. Neschází zde tři králové Kašpar, Melichar a Baltazar, kteří Ježíška navštívili krátce po jeho narození. V pozadí je k vidění také několik oveček, pastýř, ovčácký pes nebo vznášející se anděl.

Betlém bude ve Lhotě k vidění do 6. ledna, tedy do Tří králů, kdy končí křesťanské Vánoce.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x