Ve vile manželů Baťových se budou znovu podávat Večerní čaje. Nadace naváže na sto let starou tradici

Foto: Nadace Tomáše Bati
ZLÍN – Na vyhlášené společensko-kulturní akce, které ve dvacátých letech minulého století pořádali manželé Baťovi ve své zlínské vile, naváže od konce října Nadace Tomáše Bati. Prostory Baťovy vily se tak opět stanou útulným útočištěm pro příjemná setkávání lidí, které spojuje zájem nejen o kulturu a umění, ale také celospolečenské dění.

Cílem nepravidelného setkávání v Baťově vile sto roků nazpět nebyla pouze snaha o zprostředkování daného uměleckého zážitku, důležité bylo také spojování lidí, kteří si měli odnášet nové vztahy napříč firmou Baťa a životem ve městě.

Pozvání manželů Baťových tehdy dostávali jak významní obyvatelé Zlína, tak například i vedoucí pracovníci či řadoví dělníci firmy Baťa. Společenské postavení v tomto případě nehrálo žádnou roli, vítán byl skutečně každý,“ uvedl PR manažer Nadace Tomáše Bati Jakub Malovaný.

A stejně tak tomu bude i nyní. „Těšíme se na každého, kdo chce na chvilku takzvaně vydechnout a zapomenout na starosti všední dní. Můžu slíbit, že každý z večerů ve vile bude tematicky jiný,“ prozradil Jakub Malovaný stojící za aktuálním programem Večerních čajů, které se budou pravidelně pořádat jednou měsíčně.

Marie Baťová byla výbornou hostitelkou s vytříbeným vkusem, proto jí pořádání Večerních čajů nedělalo sebemenší problém. Pravidelně se podával nejenom čaj, ale také víno nebo tehdejší dobové míchané nápoje a slané pečivo. Pevně věřím, že na tyto příjemné večery dokážeme důstojně navázat,“ doplnila projektová manažerka Nadace Tomáše Bati Gabriela Končitíková.

První akce proběhne už 26. října, kdy se Baťovou vilou rozezní hudba Leoše Janáčka a spolu s ní zazní i poezie Jana Skácela, od jehož narození si letos připomínáme sto let. V rámci programu nazvaného „Kolik příležitostí má růže?“ usedne za klavír vyhlášená hudební pedagožka a skvělá muzikantka Vendula Urbanová působící převážně ve Francii, mluveného slova se ujme Gustav Řezníček, dlouholetý herec Městského divadla Zlín.

Ve středu 16. listopadu, v předvečer státního svátku, se uskuteční speciální beseda nazvaná „Samet v divadle“, v rámci které se bude vzpomínat na průběh sametové revoluce v tehdejším Gottwaldově. O své příběhy se podělí hlavní zlínské tváře zásadních okamžiků našich novodobých dějin – herečka Helena Čermáková a její kolega Rostislav Marek. Večerem bude provázet umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič.

Poslední Večerní čaj v tomto kalendářním roce se bude podávat v pátek 16. prosince. V adventním čase se v Baťově vile představí herec a muzikant Tomáš David se svým recitálem „Písně, co mě provází…“. Člen činohry Národního divadla Brno, který byl letos nominován na Cenu Thálie, vsadí nejenom na vlastní tvorbu, ale také na písně, které, jak sám říká, se mu nalepily na paty a staly se jeho společníky z mnoha různých důvodů, o nichž bude během večera určitě řeč.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x