Ve Vsetíně vyrostlo další broukoviště. Kde ho najdete?

Vsetín má další broukoviště. Ilustrační foto
VSETÍN - Nevšední stavba ze seřezaných nebo upravených kmenů stromů vyrostla v polovině května v Panské zahradě u vstupu z Tyršovy ulice. Nejde o herní prvek, ale o broukoviště. Podobná stavba vloni vznikla i v parku na Trávníkách a přibýt by jich mohlo ještě víc.

V Panské zahradě využili k vytvoření broukoviště pracovníci TSMV dřevo získané během kácení provozně nebezpečných stromů. „Broukoviště v Panské zahradě je druhé, které jsme na Vsetíně založili. To první vzniklo před rokem v parku na Trávníkách. Máme na tuto aktivitu spoustu pozitivních ohlasů, což nás samozřejmě těší. Rád bych ovšem současně upozornil, že se nejedná o žádný herní prvek, ale o domov pro různé druhy brouků a hmyzu. Proto prosím, aby se k němu lidé chovali s respektem a nechali jej žít si vlastním životem,“ uvedl správce městské zeleně Petr Mikulík.

Broukoviště je skupina kmenů, které jsou zapuštěny do země s cílem poskytnout chráněný prostor organismům, jejichž život se váže nebo závisí na odumřelém, tlejícím a trouchnivějícím dřevu. Jde zejména o hmyz, který se mrtvým dřevem živí, nebo organismy, živící se těmito rozkladači. Uchytit se zde ale mohou i některé houby, mechy a kapradiny. Broukoviště tedy funguje jako jakési náhradní řešení, sloužící k ochraně přírody a ekologické výchově. 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x