Ve Zlíně bude v září probíhat deratizace potkanů

Foto: Město Zlín
ZLÍN – V termínu od 2. do 23. září bude na území města Zlína včetně příměstských částí probíhat podzimní deratizace zaměřená na hubení potkanů. Účinnost deratizace se zvyšuje, pokud se do ní zapojí co nejvíce majitelů a provozovatelů všech nemovitostí a ploch na území města.

Z tohoto důvodu Odbor životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína uvítá v procesu ochrany před hlodavci také podněty od občanů.

Ti se v případě zájmu mohou aktivně zapojit do monitoringu hlodavců a informovat pracovníky provádějící deratizaci v terénu o místech jejich výskytu. Výskyt hlodavců mohou osobně oznámit i prostřednictvím telefonu na telefonních číslech 605 952 716 nebo 732 754 501 nebo sdělit Odboru životního prostředí a zemědělství na telefonních číslech 577 630 925 a 778 400 310,“ informovala zlínská radnice na svém webu.

Deratizace se ve Zlíně provádí dvakrát ročně za účelem ochrany zdraví obyvatel, neboť potkani jsou přenašeči původců řady nebezpečných onemocnění přenosných i na člověka. Počet těchto onemocnění se pohybuje kolem třiceti a k těm nejvýznamnějším patří např. salmonelózy, nebo leptospirózy.

Kromě toho je zde také snaha zabránit ekonomickým škodám, které hlodavci způsobují zejména na potravinách, ale rovněž na objektech, kanalizaci, komunikacích, kabelových rozvodech apod,“ uvedla zlínská radnice.

Aby byla ochrana před hlodavci efektivní, je třeba provádět deratizaci pravidelně a zároveň uplatňovat preventivní opatření, jejichž smyslem je co nejvíce ztížit životní podmínky hlodavců a omezit jim přístup k potravě.

Kvůli krmení zejména nutrií a kachen došlo ke zvýšenému výskytu potkanů kolem řeky Dřevnice, a tím k nutnosti provádět další ohniskové deratizace, které s sebou nesou další výdaje z městského rozpočtu. Veškerá tato opatření zahrnují správné zacházení s odpady, včetně likvidace černých skládek. V neposlední řadě je to vyvarování se zbytečného skladování nepoužívaného materiálu všude tam, kde by mohlo být vytvořeno prostředí pro zabydlení hlodavců,“ informovalo město Zlín.

Represívní zásahy a nutnost prevence vyplývá i ze samotné biologie potkana, který dospívá po 3 měsících života. Délka březosti u samic je pouze tři týdny, vrhají třikrát až sedmkrát do roka 5 až 15 mláďat. Jeden pár potkanů může mít teoreticky až 800 potomků za rok.

--> --> --> --> -->