Ve Zlíně se od příštího roku zvýší cena za teplo

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Ve zlínských domácnostech se od ledna zvýší cena za vytápění a ohřev vody. Důvodem je všeobecné zdražování energií, na které reaguje distribuční společnost Teplo Zlín zvýšením cen přibližně o 19 procent.

Ve Zlíně se energie, která slouží k vytápění i ohřevu vody, vyrábí spalováním severočeského uhlí a biomasy v zařízeních vyrábějících kombinovaně i elektřinu. Právě velké cenové výkyvy elektrické energie spolu s rostoucími cenami emisních povolenek a dalších vstupů vedly monopolního výrobce ve Zlíně, tedy Teplárnu Zlín, k navýšení předběžných cen bez DPH v rozmezí od 22 do 29 procent.

Zlínské domácnosti zásobuje teplem především městská distribuční společnost Teplo Zlín, která v návaznosti na zdražení musí od 1. ledna 2024 upravit své předběžné ceny, a to přibližně o 19 procent. Konečné ceny odběratelům navíc ještě nepříznivě ovlivní schválené navýšení DPH z 10 na 12 procent. Předběžná cena tepla pro rok 2024 tak byla ve Zlíně stanovena na 1162,60 Kč/GJ s DPH.

„Jasně si uvědomujeme, že nové ceny představují nepříjemný zásah do rozpočtů našich občanů, vždyť služeb centrálního zásobování ve Zlína využívá bezmála polovina obyvatel. Město Zlín od své společnosti nepožaduje maximalizaci zisku, ale klade důraz zejména na kvalitu poskytovaných služeb a cenovou stabilitu. Přesto ale bylo nezbytné přiměřeně reagovat na negativní vývoj v cenách vstupů,“ řekl náměstek primátora pro oblast ekonomiky a financí Miroslav Chalánek.

Podle ředitele společnosti Teplo Zlín Pavla Mačáka systém centrálního zásobování nepodléhá tak dramatickým změnám cen jako v posledních letech plyn nebo elektrická energie a je tedy předvídatelný. Dodávky navíc zajišťují technologie v majetku a správě Tepla Zlín.

„Odběratelům díky tomu odpadají veškeré starosti spojené s údržbou a obnovou tepelných zařízení, stejně jako náklady na jejich provoz. Proto lze centrální zásobování teplem stále považovat za nejvýhodnější řešení vytápění bytových domů ve Zlíně,“ zdůraznil ředitel Pavel Mačák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x