Ve Zlíně si posvítí na odstavená vozidla

Foto: město Zlín
ZLÍN – Počet automobilů ve městě rok od roku roste, zatímco parkovacích míst logicky ubývá. Velké množství drahocenných parkovacích stání navíc blokují odstavená nepojízdná auta. Problém má díky nové legislativě konečně řešení.

Před novelizací zákona bylo možné nechat odtáhnout pouze vrak, tj. vozidlo, které je pro své závady zjevně nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti vyžaduje výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu či dokonce konstrukce vozidla.

Spousta dlouhodobě odstavených aut ale definici vraku nesplňovala, a proto byl tento problém pro město dlouhou dobu neřešitelný. Nová legislativa teď ale zjednodušila způsob, jak může město vozidla, která dlouhodobě zabírají místo a nesplňují definici vraku, odstranit.

Nově zákon stanoví, že provozovatel dlouhodobě odstaveného auta, které má propadlou STK o více než 6 měsíců, se jednoznačně dopouští přestupku. V tomto případě může město dle platné legislativy zahájit správní proces, který v případě, že provozovatel vozidla nesjedná nápravu, skončí odtahem, popřípadě dražbou vozidla,“ upozornil radní pro dopravu Michal Čížek.

Provozovatel vozidla má v průběhu řízení dostatek času problém napravit. Postup při řešení dlouhodobě odstaveného vozidla obnáší v prvé řadě upozornění provozovatele o tom, že se dopouští přestupku, a je vyzván k obnovení propadlé STK či odstranění vozidla z komunikace. Na to má lhůtu 2 měsíců. Pokud se tak nestane, může město přistoupit k represivnímu řešení formou odtahu.

Město Zlín zřídilo pro účely umístění odtažených vozidel hlídané odstavné parkoviště, na kterém musí odtažené auto setrvat 3 měsíce. Před tím, než by mohlo město podat návrh na veřejnou dražbu vozidla, má jeho provozoval možnost během tří měsíců auto vyzvednout. V tomto momentu už mu budou účtovány náklady ve výši 3000 korun za odtah a 60 korun denně za uskladnění vozidla. Pokud ani v této fázi nastaveného procesu provozovatel vozidla nesjedná nápravu, může město podat návrh na veřejnou dražbu vozidla.

V letošním roce město Zlín eviduje na 150 dlouhodobě odstavených vozidel, která mají propadlou STK o více než 6 měsíců. Jejich provozovatelé jsou postupně vyzývání k nápravě či odstranění vozidla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x