Ve Zlíně vznikla petice za přejmenování Hotelu Moskva

Ve Zlíně vznikla petice za přejmenování Hotelu Moskva. Foto: Interhotel Moskva
ZLÍN - V centru Zlína stojí od roku 1933 stavba, která dříve nesla název Společenský dům a byla jedním z nejluxusnějších hotelů v tehdejším Československu. Od dob komunismu však nese název Hotel Moskva. Nejen současná válečná situace přiměla Víta Marka založit petici za přejmenování tohoto legendárního zlínského hotelu.

Pane Marku, co přesně vás vedlo k založení petice? 


Název Hotelu Moskva mě trápil snad vždy, přestože jsem v Moskvě byl a považuji ji za krásné město, tak název hotelu nedává ve své podstatě smysl. Hotel totiž v roce 1933 vystavěla a financovala firma Baťa, tehdy nesl název Společenský dům. Po válce byla budova znárodněna a údajně v průběhu 50. let přejmenována na Hotel Moskva, důvod byl pouze ideologický. Po roce 1989 se ke změně už nepřistoupilo. Možná jsme doufali, že nový režim sídlící v Moskvě bude toužit konečně po míru, což se bohužel po příchodu Vladimíra Putina nepotvrdilo. Naopak. V roce 2014 dokonce ruští agenti pouhých 25 kilometrů od Zlína odpálili muniční sklad. 


Je tedy vaše aktivita namířena proti městu Moskva?


Ne. Je namířena proti historickému nonsensu, který tady přetrvává. V Praze je ve stanici metra Anděl velký nápis MOSKVA – PRAHA a myslím si, že je to naprosto v pořádku, protože se na její stavbě podíleli moskevští architekti a stavitelé. Ruští architekti se na Baťově hotelu nepodíleli, naopak architekt hotelu Karfík využil inspiraci z Ameriky. 
Název hotelu je proto mnohými považován za pouhý přežitek z dob totality, na který se možná v roce 1990 zapomnělo a pak už se do změny názvu nikomu nechtělo. Dnes je bohužel, ať chceme či nechceme, město Moskva spojeno s válkou proti suverénnímu státu.

Jaké jsou na petici zatím ohlasy?


Snad každý obyvatel Zlína, se kterým se znám, má k názvu negativní vztah. Ohlasů je opravdu spoustu, jsou ve většině pozitivní. Je pravda, že mi na petici pár lidí napsalo, jestli chci zakazovat i název moskevský pes, ruská zmrzlina apod. Dokonce, že snad chci vyhánět všechny Rusy. Tito lidé bohužel nepochopili celý smysl petice.

Kolik již máte podpisů? 

Petici podepsalo už více než tisíc lidí a číslo stále stoupá. Pokud by chtěl kdokoli přidat svůj hlas, najde petici na tomto odkazu: https://www.petice.com/prejmenujme_zlinsky_hotel_moskva

Hovořil jste o vaší iniciativě například s vedením města? 

Na vedení města jsem se zatím neobracel, protože si myslím, že samotné město na to vliv nemá. Chci se obrátit zejména na majitele hotelu a vysvětlit mu okolnosti založení petice. Nechci peticí na nikoho vyvíjet tlak, chtěl bych pouze ukázat, že je tady asi tisíc lidí, kteří s názvem nesouhlasí. Rád bych k tomu přiložil i několik set komentářů lidí, kteří vysvětlují, proč petici podepsali. Jak s tím ve výsledku naloží a zda-li ke změně názvu někdy dospěje, je zcela na něm. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x