Ve Zlíně zasedal krizový štáb. Město hledá zejména tlumočníky a ubytovatele

Foto: televize TVS
ZLÍN - Krizový štáb města Zlín řešil koordinaci pomoci pro občany Ukrajiny. Aktuálně jsou potřeba zejména tlumočníci do ukrajinštiny a potenciální ubytovatelé.

V pondělí zasedl Krizový štáb města Zlína, jehož cílem byla koordinace týmů podílejících se na řešení migrační vlny související s ruskou agresí vůči Ukrajině. V současné době vzniká seznam dobrovolníků, kteří chtějí ukrajinským uprchlíkům pomoci.

Velká vlna solidarity na pomoc Ukrajině by měla být koordinována, obzvláště jedná-li se o přivezení občanů Ukrajiny. Proto žádáme všechny občany, aby se obraceli na Oddělení krizového řízení a obrany Magistrátu města Zlína. To pomůže koordinovat veškerou pomoc tak, aby byla co nejvíce účelná,“ uvedl primátor města Jiří Korec.

Nejaktuálnější je nyní zejména potřeba tlumočníků. Zatím se jedná o sběr kontaktů, v případě potřeby by město Zlín tlumočníky oslovilo ke spolupráci. Město řeší také možné nabídky ubytování pro uprchlíky.


Potkali jsme se, abychom zanalyzovali kompletní kapacity možného ubytování jak městského, tak soukromého sektoru. Nedá se čekat, že sem občané Ukrajiny dojedou a za čtrnáct dní budou zase pryč. V této situaci, bohužel pro ně, nejsme. Musíme tu otázku řešit z dlouhodobého hlediska. Jde zejména o ubytování a zajištění stravy,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec.


Prověřují se možnosti zajištění prostřednictvím školních jídelen a soukromých organizací včetně financování. Dalším bodem jednání krizového štábu byla zdravotní péče. Tu ukrajinským občanům bez českého zdravotního pojištění bezplatně nabízí do odvolání EUC klinika.


„Pokud tady ukrajinští občané budou déle, musíme řešit práci. Myslím si, že toto ale bude vzhledem k míře nezaměstnanosti ve Zlíně a poptávce nejmenší problém. Bude ale potřeba zjistit, jestli tady Ukrajinci budou chtít zůstat a na jak dlouho, jestli se budou chtít zapojit do pracovního procesu nebo jestli budou spíše vyhlížet návrat,“ pokračoval Korec.

Zlínský primátor dále dodal, že městská policie aktuálně monitoruje situaci, aby nedocházelo k případné agresi vůči ruským či ukrajinským občanům.

Ve Zlíně je zatím několik desítek občanů Ukrajiny, jedná se především o rodiny zaměstnanců místních firem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x