Ve zlínské nemocnici vám předvedou, jak si správně mýt ruce

Ilustrační foto
ZLÍN – Myjete si správně ruce? Tušíte, kolik bakterií dennodenně přežívá na vašich rukou? Odpovědi na tyto otázky vám dají zaměstnanci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně ve středu 28. července, tedy v den, který je Světovým dnem hepatitidy.

Akce pro veřejnost zaměřená právě na hygienu rukou se uskuteční ve středu od 10 do 14 hodin. Centrem hlavního dění se stane hlavní lékárna v nemocničním areálu. „Do lékárny umístíme speciální přístroj na hygienu rukou, který si budou moci návštěvníci vyzkoušet. Ukáže jim, jestli si umí správně mýt a dezinfikovat ruce. Poté zájemcům rádi poradíme, co na mytí rukou případně vylepšit nebo co všechno je možné udělat pro minimalizaci rizika onemocnění virovou hepatitidou,“ uvedla vedoucí Oddělení nemocniční hygieny zlínské nemocnice Jana Lehnertová.

Hygiena rukou je pro udržení zdraví velmi důležitá, protože až 80 procent všech infekčních onemocnění je přenášeno právě jimi. Patří mezi ně i virová hepatitida A, známá také pod názvy „nemoc špinavých rukou“ či „žloutenka“. Vyvolává ji vir, který je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí. Dokáže jej však zničit například pětiminutový var, desetihodinové působení teploty 60 stupňů celsia nebo působení dezinfekčních prostředků.

Výskyt hepatitidy typu A je celosvětový, častější je v zemích s nízkým hygienickým standardem. Postihuje především děti a mladé dospělé. Při pobytu v zahraničí je riziková také konzumace potravin, proto je vhodné dodržovat pravidlo Světové zdravotnické organizace, které zní: „Převařit, upéct, oloupat anebo nechat být.“ Základem prevence je rovněž dodržování zásad osobní hygieny, zejména mytí rukou po použití WC a vždy před konzumací stravy. Nemalý význam má i mytí ovoce a zeleniny před konzumací.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x