Ve zlínském divadle zasedne Společenstvo vlastníků

Foto: Městské divadlo Zlín
ZLÍN – Pozor, důležité hlášení! V sobotu 5. února v 19 hodin zasedne ve Velkém sále Městského divadla Zlín Společenstvo vlastníků a řešit se budou opravdu důležité věci! Oblíbenou komedii Jiřího Havelky v režii Patrika Lančariče uvede zlínská divadelní scéna jako svou pátou premiéru v 76. sezóně.

Na programu toho mají vlastníci celkem hodně. Střecha je totiž v havarijním stavu. Zatéká tam, v trámech řádí dřevomorka. Světlíky hnijí a padající tašky ohrožují kolemjdoucí. Je potřeba udělat nové plynové rozvody a zřídit výtah. Jenže jak to udělat, když ve fondu oprav je pouhých sto padesát tisíc? A u stolu sedí čtrnáct lidí, čtrnáct vlastníků, a téměř každý má jinou představu o řešení…

V této současné, úspěšné komedii sledujeme na půdorysu jedné schůze podobenství celé společnosti,“ říká k inscenaci její dramaturgyně Katarína Kašpárková Koišová.

V rolích obyvatel jednoho domu diváci uvidí Petru Královou, Marka Příkazkého, Zdeňka Julinu, Helenu Čermákovou, Evu Daňkovou, Gustava Řezníčka, Zdeňka Lambora, Jana Leflíka a další.

V principu se ta hra inscenuje v komorních prostorech, v malých divadlech. Postavená je na blízkém kontaktu herce s divákem. My jsme se pokusili Vlastníky dostat na naše velké jeviště. V tom je základní posun. Z toho vychází i náš inscenační klíč,“ komentuje zlínské Vlastníky jejich režisér Patrik Lančarič.

Společenstvo vlastníků napsal Jiří Havelka původně pro Divadlo VOSTO5. V roce 2019 byla hra v režii samotného autora zfilmována, v roli vlastníků se představily herecké hvězdy Jako Tereza Ramba, Jiří Lábus, Vojtěch Kotek nebo Dagmar Havlová. Z deseti nominací na Českého lva proměnil film hned tři – mimo jiné i tu za nejlepší scénář.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x