Ve Zlínském kraji je kolem 250 lidí v nemocnicích s koronavirem

Ilustrační foto (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Kolem 250 pacientů s koronavirem leží v nemocnicích ve Zlínském kraji, kde se v posledních dnech mírně zhoršila epidemická situace. V provozu nemocnic stále chybí více než 400 zdravotníků, řekla serveru Zlin.cz Adéla Čuříková ze Zlínského kraje, který je zřizovatelem čtyř nemocnic.

O situaci v kraji jednal krajský krizový štáb prostřednictvím videokonference. „Řešili jsme vývoj epidemické situace, která se v posledních dnech mírně zhoršila, na což vláda reagovala prodloužením nouzového stavu do 23. prosince,“ uvedla Čuříková.

V nemocnicích je kolem 250 pacientů s koronavirem a zhruba 40 je v intenzivní péči. Oproti minulému týdnu je to nárůst o 24 pacientů. „K dalšímu rušení stanic s lůžky vyčleněnými pro covidovou péči žádná nemocnice v tuto chvíli nepřistupuje. Musíme být ale připraveni na případný nárůst počtu covidových pacientů,“ informoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Zvýšený počet onemocnění covid-19 zaznamenali také poskytovatelé sociálních služeb. „Zejména mezi zaměstnanci došlo k nárůstu počtu nakažených, ale zatím sociální služby situaci zvládají. Horší je to s testováním návštěvníků. Většina poskytovatelů sociálních služeb nemá dostatek zdravotnického personálu, který by zájemce o návštěvu svých blízkých otestoval. Zdravotníci poskytují péči klientům sociálního zařízení a dál také opakovaně testují personál,“ sdělila náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která je zodpovědná za sociální oblast.

Lidé, kteří chtějí navštívit své blízké v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních, mohou antigenní test podstoupit na určených odběrových místech nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži. K antigennímu testování je ale nutné se předem objednat přes internetový rezervační systém s výjimkou Uherskohradišťské nemocnice, kde se zájemci musí nahlásit předem telefonicky. Cena za antigenní test je 350 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x