Vědci z Baťovy univerzity vyvíjí baterie nové generace

Foto: televize TVS
ZLÍN – Zlínská univerzita zahájila prototypovou výrobu baterií nové generace, které mají vynikat vysokou výkonností a dlouhou životností. Na prestižním tříletém projektu spolupracuje s dalšími čtyřmi významnými institucemi z Finska, Rakouska a Německa.

Poptávka po bateriích rychle roste. Podle požadavků Bruselu by však měly mít vysokou kapacitu, být ekonomické, odolné, bezpečné a opakovaně použitelné. Navíc musí být vyrobeny udržitelným způsobem, tedy s co nejmenším dopadem na životní prostředí a z šetrných materiálů. A právě takové baterie teď vyvíjí na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.


„Intenzivní výměnou myšlenek, výsledků výzkumu a služeb i institucionální spoluprací můžeme UTB nejen zviditelnit v evropském výzkumném prostoru, ale také podpořit EU ve zvyšování konkurenceschopnosti evropských bateriových technologií a dosahování jejích cílů v rámci tzv. Zelené dohody. Pevně věřím, že spolupráce se zahraničními institucemi z Finska, Rakouska a Německa bude dobře nastartována a povede ke skvělým výsledkům, uvedla projektová manažerka Baťovy univerzity Viera Pechancová.


Projekt nazvaný TwinVECTOR potrvá tři roky a zaměří se na vývoj udržitelných materiálů pro lithium-iontové baterie. Takový výzkum v tak komplexním pojetí je unikátní i v rámci celé České republiky.

„Udržitelná a odpovědná výroba baterií s vysokou výkonností a dlouhou životností je součástí evropské energetické strategie a UTB má ambici k této strategii přispívat. Myslím si, že tým, který jsme vytvořili a dnes zahrnuje přibližně třicet lidí, může být zárodkem toho, že se Zlín opět v něčem proslaví. V tomto případě by to byly energetické materiály,“ sdělil garant výzkumu z Centra polymerních systémů UTB Petr Sáha.

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně už funguje poloprovozní linka na výrobu prototypu těchto baterií a k výzkumu slouží kvalitní laboratoře. Evropská unie navíc podpoří tento projekt částkou 1,3 milionu eur. Nové nápady by se měly v budoucnu promítnout do vědeckých publikací, konferencí i do nových produktů na trhu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x