Velehrad láká nejen na Dny lidí dobré vůle

foto: CCRVM
VELEHRAD – Snad nejznámější velehradská akce Dny lidí dobré vůle se uskuteční v pondělí 4. a v úterý 5. července. Nejde ale o jediné lákadlo. Velehrad je také skvělou lokalitou pro několikadenní dovolenou.

V pondělí 4. a v úterý 5. července se na staroslavném Velehradě uskuteční už 23. ročník Dnů lidí dobré vůle. Vyvrcholením bude Slavnost svatých Cyrila a Metoděje neboli Národní pouť Velehrad. Těšit se můžete také na tradiční slavnostní Večer lidí dobré vůle. Na pódiu se představí například Jiří Pavlica s Hradišťanem, Adam Plachetka, Anna K. nebo ukrajinští umělci manželé Ostapčukovi. V úterý 5. července potom proběhne slavnostní mše svatá, kterou bude od 10:30 hodin celebrovat kardinál Michael Czerney, brněnský rodák a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka.

„Tradice této významné pouti je velmi dlouhá a silná,“ říká náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub a dodává: „Dny lidí dobré vůle mají své důležité místo v kalendáři akcí Zlínského kraje. V rámci těchto dní mohou návštěvníci absolvovat nejen krásný Benefiční koncert, zúčastnit se Národní poutě na počest sv. Cyrila a Metoděje, ale také si užít spoustu zábavy pro děti i dospělé. Rozmanitý program je příležitostí k návštěvě Velehradu pro spoustu rodin, turistů i poutníků. Pro ty, kteří se osobně nezúčastní, je tento zážitek z Velehradu zprostředkován pro televizní diváky i rozhlasové posluchače přímým přenosem. Jsem přesvědčen, že po zhlédnutí těchto krásných míst nás příště budou chtít navštívit osobně, a třeba i s touhou poznání více míst ve Zlínském kraji.“

Velehrad je také skvělým místem pro několikadenní pobyty. Ubytování najdete snadno a turistických cílů v okolí je pěkná řádka. Vyrazit můžete do místní baziliky a kláštera. Hned ve vedlejší obci Modrá potom najdete Archeoskanzen nebo expozici Živá voda s přilehlou stezkou praturů. Na výlet můžete vyrazit také do Starého Města, kde za návštěvu stojí Památník Velké Moravy nebo jedinečná KOVOZOO. A odtamtud je to už jen kousek do blízkého Uherského Hradiště.

Cyrilometodějská stezka byla navíc teprve nedávno přijata mezi Kulturní stezky Rady Evropy. Zájemci o duchovní a kulturní zážitky se mohou vypravit po stopách našich věrozvěstů prostřednictvím hned několika tras. Zajímavostí také je, že 28. června se vydala skupina poutníků na pouť z Velehradu do Nitry. Symbolicky tak chce propojit nejen bratrské země Českou republiku a Slovensko, ale především dvě legendární místa Velké Moravy. Pod vedením známého organizátora poutnického života Petra Hirsche by měli účastníci pěší pouti dorazit pod Nitranská hrad 4. července 2022.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x