Velikonoce v kraji. Pestré, barevné, veselé!

Foto: Rostislav Pijáček
ZLÍNSKÝ KRAJ - Je to tak dobře. Náš kraj se pyšní rozmanitostí. A tak si lidé opravdu užili. Pomalu se zlepšovalo počasí, nejlepší formu mělo v pondělí. Což ocenili třeba páni kluci například ve Vlčnově při tradiční šlahačce.

Což byla mimochodem jedna zajímavá životní zkouška pro letošního krále, třináctiletého Filipa Šobáně. Ten se vydal za děvčaty se svou budoucí královskou družinou.

Tu vedl další Filip, Filip Moštěk. „Je nás celkem čtrnáct, musíme si svého krále předcházet, taky ho chránit, jsme jedna velká družina,“ hlásil mladý muž vyzbrojený jako jiní pomlázkou, jíž se tu říká kančúch.

Stylově, tedy v krojích a dokonce na koňském povozu, se přesunovali za děvčaty mladí pánové například v Kunovicích.

Ale Velikonoce, to byla i neděle. Kromě velkých výstav vína bylo moře lidí – kolem sedmi tisíc – na kroměřížském Výstavišti. To lákalo na Auto Moto Blešák, akci, kde byla ve světové premiéře k vidění úžasná kolekce čtyř dobových modelů značky Alfa Romeo, veteránů Ladislava Samohýla.

Kromě toho tu měli velikou auto moto burzu, pestrou výměnnou přehlídku sběratelských předmětů od gramodesek přes odznaky, taky připomínku 75 let značky Barum a coby lahůdku unikátní hrací automaty, kde se hraje za pětikačku a neprohrává.

A na Velikonoce roku 2023 asi nezapomene ani pětiletá Viktorka. Tu probudil její děda Jiří Sviečka s dvojicí nádherných dudků chocholatých, které se mu podařilo odchytit na tahu. Okroužkoval, potěšil malou holčičku, které vycházely oči z důlků… nu a pak je samozřejmě pustil k letu do jara…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x