Velké cesty malých motocyklů. Jaké to je vyjet 4 667 metrů nad hladinu moře?

Foto: zlin.cz
BŘEZŮVKY - Když má někdo od mládí poněkud neposedné tělo i duši, může to časem přejít. A nebo taky ne. Což se u Jaroslava Holíka z Březůvek projevuje tak, že ne. Letos oslavil pěkné kulatiny, stále velmi aktivnímu a čilému borci, cestovateli a skoro by se chtělo říci i dobrodruhovi vyšla další kniha. Velké cesty malých motocyklů mapují jeho touhu poznávat nové věci. Je to jako jeho životní kód.

Bylo vám sedmdesát, jak se daří? To už zpravidla bývá takový bolavý věk.

Čas běží každému spravedlivě. Někomu možná zdánlivě méně rychle u televizní obrazovky v teple domova. Mně asi rychleji. Ale zatímco mnozí moji vrstevníci strádají, nadávají, klejí a polykají pilulky, já raději vyrážím do lesa.

Co tam?

Čerpat energii například při vyhledávání a čištění studánek. Les dává až magickou energii, nikomu nenutím, jen inspiruji.

K životnímu jubileu jste si pod stromeček nadělil knížku, mapuje vaše často neskutečné cesty…

Cesty na malých motorkách, které mne v nejrůznějších podobách provázely od klukovských let. Až tedy do let řádně chlapských, vlastně dodnes.

Jaké cestovatelské období kniha zahrnuje?

Je to vlastně dvacet let. Od roku 1999 do roku 2018. Začalo to jízdou malých motocyklů kolem republiky a prozatím skončilo na zamrzlém a zasněženém Bajkalu.

Pět let před Bajkalem jste se synem vyrazili možná na největší dobrodružství směr Pamír, už je to deset let.

A vzpomínky jsou nadále naprosto živé, to bylo k mým šedesátinám. Tádžigistán, Kyrgyzstán, středoasijské republiky, to je fakt jiný svět. Mám odtamtud výškový rekord. Vyjeli jsme se synem do výšky 4 677 metrů nad mořem. 7000 kilometrů tam, stejně zpátky. Alpská dobrodružství s Mont Blancem, anebo Elbrus či Polární kruh před touhle jízdou maličko blednou. Ale pozor, každá výprava byla jedinečná.

Letos jste byl nejvýše kde?

Cha cha, tak asi v horkovzdušném balónu, kdy jsme s maminkou absolvovali k jejím devadesátinám nádherný vyhlídkový let.

Hm, tak mám jasno, po kom v té touze poznávat nepoznané jste.

No, něco na tom asi bude. Jinak máme čas vánoční, proto všem vašim čtenářům klidné a pohodové svátky mezi blízkými. V novém roce parádní zážitky, třeba cestovatelské a hlavně ve zdraví.

Vaše cestovatelské sny už skončily?

Zdaleka ne, uvidíme, láka mne Kašmír a překonání vlastního výškového rekordu. Nabízí se výška 5 500 metrů. Samozřejmě zase na minimotocyklech. Ale zatím jde spíše o přání než o reálnou úvahu. Přání jsou ostatně i na Vánoce to nejhezčí…

Proto máte na titulní fotce tak přivřené oči?

No jasně, přání se plní tehdy, když přivřete oči a hodně na ně myslíte. (úsměv)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x