Velké testování. A co výsledky?

Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Pondělí bylo velkým dnem T. Neboli dnem testovacím. Omikron si vede svou, čeká se značný nárůst jeho výskytu, což zjevně vedlo vládu k dalším nařízením a pondělnímu velkému testování. Co se zaměstnanců týče, vlastně celoplošnému. Samozřejmě tomu tak bylo i ve Zlíně.

Už od půl sedmé proudily po víkendu do práce lidé pracující ve zlínské 21. budově, neboli zlínském mrakodrapu. Vedle Finančního úřadu tu mají kanceláře zaměstnanci Krajského úřadu. Už ve vestibulu při příchodu prošel testováním, tedy výtěrem z nosohltanu, úplně každý.

Výsledky jednotlivých testů byly jasné do čtvrt hodiny. A výsledek?

„Ze 445 testovaných zaměstnanců neměl pozitivní test vůbec nikdo,“ mohla konstatovat mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková. Což vypadá velmi optimisticky.

„Mohu říci, že jsme během celé pandemie nezaznamenali výraznější výpadky, které by nějakým zásadním způsobem omezily chod našeho úřadu. Lidé pracují přesně podle hygienických pravidel a dispozic. Užívání respirátorů je běžnou normou, nikdy nám nechybělo více než deset lidí,“ dodává mluvčí.

Pondělí bylo velkým testovacím dnem také ve společnosti Continental Barum v Otrokovicích, ta zaměstnává přes pět tisíc lidí. „Dnes jsme nejdříve testovali ranní směnu a také lidi, kteří pracují v administrativní budově, později pak další směny, proto budou výsledky známy s určitým odstupem,“ konstatovala v pondělí po poledni mluvčí společnosti Regina Feiferlíková.

Jasněji měli v témže čase ve zlínském Spuru, společnosti, která se mimo jiné zabývá výrobou ochranných pomůcek proti šíření virů. „Na ranní směně, což je vzorek zhruba 120 lidí, jsme zachytili dva případy. Dotyční kolegové tak budou testování ještě PCR metodou a pak se rozhodne, podle všeho je čeká pětidenní karanténa,“ sdělila serveru zlin.cz Helga Gregarová z managementu firmy.

Co říci do velkého testování měla samozřejmě Krajská hygienická stanice, která mimo jiné už řadu měsíců zpracovává denně koronavirová data. Také odsud jdou informace, které zatím masové šíření mutace omikron nepotvrzují.

„Stovka testů u nás neodhalila jediného nakaženého,“ konstatovala ředitelka KHS Eva Sedláčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x