Vetřelec spadlý z nebe okukoval město

ZLÍN - Pod kinem ve Zlíně se na jeden den objevil velký černý balón. Natáčel se zde totiž dokument o všestranném umělci Petru Niklovi.

Pokud jste měli štěstí, tak jste během procházky Zlínem mohli narazit na jeden zvláštní výjev. Tím byl filmový štáb pobíhající kolem nafukujícího se černého balónu. Samotný proces byl však mnohem expresivnější než jeho důvod. Šlo totiž o natáčení dokumentu o malíři, ilustrátorovi a hudebníkovi Petru Niklovi. „Ze všeho, co vezme do ruky – udělá umění…“ Tak jeho osobnost popisuje právě režisér Pavel Jirásek.


„Každý den je věnovaný jednomu druhu umění. Tak například jeden den bude performanční, druhý grafický, třetí malířský a tak podobně. Tady začínáme úplně ráno, ten výsledný obraz bude vypadat tak, žepřijede vůz, vyklopí hromadu příšerných předmětů, které se následně přeskládají, až z toho vznikne zvláštní optický efekt, tj. oko, které se otáčí a rozhlíží po celém Zlíně,“ řekl režisér dokumentu Pavel Jirásek.

Objekt, který vznikl už v roce 2007 funguje na principu camery obscury a promítá realitu, která se odehrává kolem dokola. Akorát vzhůru nohama… To záměrně mate mysl a nutí člověka vnímat realitu jiným způsobem. Cílem štábu je vytvořit silné propojení rodného města s tvorbou Petra Nikla. Proto se město Zlín rozhodlo natáčení dokumentu podpořit částkou 121 000 Kč.


„Jeho maminka
byla světově proslulá designérka hraček. Petr jde v jejích šlépějích a velice často a rád na Zlín odkazuje. Vidíme už i výsledky vzájemné spolupráce – několikaletý projekt Orbis pictus na Zlínském zámku nebo spolupráce se zlínským filmovým festivalem,“ dodává radní města Zlín Pavel Stojar.

Objekt byl bohužel instalován pouze na jeden den v rámci natáčení. To by mělo skončit na podzim. Hotový dokument by tak měl být uveden někdy na jaro příštího roku.

Na rozhovor s Petrem Niklem se můžete podívat ve videu na začátku článku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x