Víkend ptačího rekordmana. Kroužek číslo 250 000!!!

Jiří Sviečka. Foto: zlin.cz
BISKUPICE - K nevíře, jak ten čas...a kroužkování letí. Jiří Sviečka, ornitolog stejně jedinečný jako uznávaný a taky lidsky neokázalý, si o víkendu připomíná neuvěřitelnou věc. Právě nyní nasadí některému ze svých ptačích svěřenců kroužek číslo 250 000.

Jak sám pan Jiří s nadhledem sobě vlastním říká, jde o ptačí občanky. Kroužky slouží identifikaci ptáků a taky pro vědecké a výzkumné účely o jejich populaci. Doménou Jiřího Sviečky je jeho Sedélko, poměrně rozsáhlý porost křovin a nižších dřevin nad jeho Biskupicemi v těsném sousedství luhačovického letiště.

Kroužkuje spoustu let, zdaleka nejenom tady. Podílel a podílí se na spoustě vědeckých speciálních programů.

„No, začínal jsem kroužkovat někdy v roce 1982, myslím, že tohoto koníčka sedlám už dvaačtyřicátým rokem,“ udivuje pracovní dlouhověkostí.

Za více než čtyři desetiletí měl tu čest ozdobit ptačí nožky u neskutečných 211 ptačích druhů.

„Nejčastěji se jedná o křepelky polní, pěvušky modré, ťuhýky obecné, dlasky tlustozobé, nebo drozdy cvrčaly,“ připomíná jeho přítel, náš přední odborník Josef Chytil z Muzea Komenského v Přerově.

Sviečka přidává také některé rarity, které se mu podařilo odchytit, okroužkovat a samozřejmě zase pustit.

„Možná úplně nejvzácnější, pokud se nepletu v jediném exempláři byl konipas citronový, velmi řídký je například strnad malinký, těch jsme v republice zachytili snad pět kusů,“ přidává rekordman další jedinečnost.

Samozřejmě, že ani nyní zdaleka nekončí. Naopak pár týdnů před pětašedesátými narozeninami se už těší na jarní tah ptactva a také na to, že do jeho Biskupic přiletí jako každoročně jím ctění a milovaní čápi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x