Vinaři chystají nůžky, sklizeň je na spadnutí

Vinaři chválí letošní úrodu. Foto: Vít Soják
ZLÍNSKÝ KRAJ - Mezi mnoho pozoruhodností velmi rozmanitého Zlínského kraje určitě patří i jeho četné vinohrady. A s nimi související sklípky, které už už čekají, až je vinaři naplní nádobami s prvními výsledky letošní sklizně. Jako první na řadu jdou do lisů letos pěkné hrozny raných odrůd, nejčastěji moravského muškátu. Vinaři se těší, že budou mít další velmi dobrý rok.

Jednou z ryze vinařských obcí, v tomto případě jde o městys, jsou dvoutisícové Polešovice. „Už to sice není úplně to, co to bývalo, ale klidně si troufnu říci, že zhruba každá třetí rodina má u nás vinohrad,“ vypráví starosta Polešovic Michal Zapletal, sám aktivní vinař.

Tak jako ostatní se chystá na začátek sklizně. „Začneme Muškátem moravským, brzy pak další bílá odrůda, jíž je u nás vyhledávaný a tradiční Müller Thurgau, postupně přibydou další. Poněkud nás před pár týdny zaskočil nástup houbové choroby známé jako padlí neboli oidium, ale povedlo se to zvládnout,“ dodává.

Slova potvrzuje i jeden z vinařů, kteří pěstují a vyrábějí ve velkém, Zbyněk Vaďura. „To nebezpečí pominulo, můžeme oprávněně říci, že by to měl být dobrý rok. Začali jsme se sklizní Muškátu moravského, poslední týdny nám přálo počasí, září budiž pochváleno, cukernatost vyskočila ke dvaceti stupňům, burčák bude výborný,“ oceňuje sluneční paprsky Zbyněk Vaďura.

Vít Soják z Polešovic patří mezi další početné odborníky ve slovácké obci. „Pohled do vinohradu je opravdu nadějný, ale na jednu věc pozor, stěží vyzpytatelní jsou špačci. Je potřeba využívat dostupných plašičů, jinak se může stát, že vám polovinu úrody sklidí před odletem do teplých krajin právě tito enormně nenasytní opeřenci,“ upozorňuje Soják.

Sklízet se bude v dobrém duchu na řadě dalších míst kraje, ale také u sousedů. Spokojeni budou třeba na Velehradě. „My vinaři jsme vždycky obezřetní, dokud není víno v sudu, tak jsme opatrní, ale začátek vypadá opravdu nadějně,“ domnívá se oprávněně jeden z nejzkušenějších vinařů Vojtěch Luža, který už má mezi střapci tři další generace pokračovatelů.

Na pomezí Zlínského a Jihomoravského kraje se chystá sklizeň v Blatnici pod svatým Antonínkem. Tady je to také přímo napěchováno vinařskými rody napříč generacemi. Platí to třeba u Vyskočilů. „Výborné roky byly 2018 a 2019,“ připomíná Stanislav Vyskočil a dodává: „V tom prvním vyšla excelentně červená vína, za rok pak bílá.“

V Blatnici mají jednu zajímavou raritu. Vyhlášenou vinařkou je tu Marie Cíchová. Ta se ve vinohradech pohybuje pracovně už neuvěřitelných 55 let. „Začínala jsem, když mi bylo osmnáct, už mám po sedmdesátce, ale tahle práce mne naplňuje celý život a doufám, že to hned tak neskončí,“ těší se na rychle se blížící sklizeň paní Marie, jíž zdatně sekundují obě dcery a už také vnučky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x