Vinaři mají hotovo… až se svatý Martin zeptá

Foto: zlin.cz
SLOVÁCKO - Většinou, ale ne všude, spokojenost s letošní úrodou. Vinaři z Moravy, jižních, ale i severnějších oblastí už mají až na maličké výjimky sklizeno. Jaká byla úroda, pokračuje sedm tučných vinařských let? Z úst mistrů velmi tradičního, ale zároveň rychle se rozvíjejícího oboru uslyšíte ponejvíce slova chvály, jsou ale lokality, kde se na úrodě neblaze podepsaly deště.

„Bohužel, týká se to naší oblasti, velmi vážně nás poškodily vydatné deště v květnu, následujícímu bujení peronospory, tedy obávané plísňové choroby vinné révy, se většinou nepodařilo zabránit. Ponejvíce to odnesla odrůda Müller Thurgau, takže bílého vína bude méně, velké podniky hlásí pouze třicetiprocentní úrodu oproti očekávání,“ konstatuje smutně, ale realisticky zkušený vinař Stanislav Vyskočil z Blatnice pod svatým Antonínkem.

Jinde pro změnu hlásí výbornou úrodu, vysokou cukernatost i velmi slušné množství hroznů.

„V závěru sezóny jsme u nás v regionu sklízeli Cabernet Sauvignon a Frankovku, troufám si říci, že červené víno ročníku 2023 bude patřit mezi ty historicky nejlepší. Teď už je to ale na umu vinařů, příroda se předvedla ve výborném světle,“ komentuje situaci na Břeclavsku Karel Čapka z Hrušek.

První ostrou zkouškou pro vinaře budou mladá, svatomartinská vína. Stala se v posledních desetiletích módou a samozřejmě na náměstích, ale nejen tam při příjezdu svatého Martina na bílém koni také výhodným obchodním artiklem.

„Nic proti tomu, je to trend, já sázím na klasiku, třebaže syn už mladé víno má ve velmi slušné jakosti. Na Velehradě čekáme velice dobrá vína. Těším se, až ochutnám například Chardonnay, Ryzlink rýnský anebo Burgundské. Vinařství se věnují i oba synové, vnuci a do oboru už nahlíží i Vojta IV.,“ poodhaluje vinařský rodokmen nestor Vojtěch Luža.

Radosti vinařské se ovšem neodehrávají jenom na Slovácku – naprostou raritou je víno z vlastní sklizně v případě Karla Paličky z Karolinky v srdci Valašska. „Už máme sklizeno, vypresováno, už zraje, těšíme se jako každý rok, ať žije valašské sluníčko,“ těší se na ochutnávku přepisovač vinařského zeměpisu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x