Vítězem 8. ročníku Kovářské pětky se opět stal Filip Vabroušek

Trojice nejlepších běžců, foto: Milan Mikšík
ZLÍN – Sobota 12. listopadu patřila v areálu bývalých Baťových závodů osmému ročníku unikátního závodu „Kovářská pětka“, který je součástí seriálu Běhů Zlín. Pětikilometrovou trať letos ovládl Filip Vabroušek, který si tak s přehledem obhájil loňské vítězství.

Ani mrazivé počasí neodradilo účastníky Kovářské pětky a na startu se tak letos sešlo 215 malých i velkých běžců. Závod pořádaný tradičně Kovárnou VIA odstartoval v areálu bývalých Baťových závodů krátce po půl desáté u 72. budovy.

Běžci vyrazili do hlavního pětikilometrového závodu spolu s účastníky Indiánského běhu. Ten byl letošní novinkou a závodníci své síly měřili na trati dlouhé 1 900 metrů. V závodním poli ani letos nechyběl triatlet Petr Vabroušek se svým synem.

Právě Filip Vabroušek zdolal trať Kovářské pětky v nelepším čase a obhájil tak loňské vítězství. Pět kilometrů uběhl za 16:02 minut a o půl minuty si tak vylepšil čas z roku 2021.

Na druhém místě se umístil Erik Machů (16:11) a třetí pak doběhl Andrej Višněvský (16:31).  Mezi ženami se nejlépe dařilo Evě Kučerová (19:41). Ta si vylepšila svůj čas o celých 50 vteřin a vyšvihla se z loňské stříbrné příčky na zlatou. Druhou nejrychlejší ženou letošního závodu byla Jarmila Hastíková (20:06), třetí potom doběhla Helena Chromeková (20:42).

„Letošní počet startujících nám udělal velkou radost a pro nás organizátory je povzbuzením do dalších ročníků,“ uvedl za organizující Kovárnu VIVA Zbyněk Rozsypal a dodal: „Do cíle pětikilometrové trati doběhlo 161 závodníků a premiérový Indiánský běh na 1900 metrů zdolalo 22 běžců.“

Ještě před hlavním závodem odstartovaly i dětské závody pro menší běžce. Těch se zúčastnilo celkem 32 dětí, které bojovaly na tratích o délce 180 a 360 metrů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x