Barum Rally vyhrál pojedenácté Kopecký, nejrychlejší ale nebyl

foto: rallyservice.cz & David Peška
ZLÍN – Jan Kopecký dál kraluje Barum Rally! Český jezdec ovládl legendární zlínský závod poosmé v řadě, celkově se z triumfu radoval už pojedenácté. Paradoxně ale Kopecký nebyl nejrychlejším jezdcem – tím se stal Václav Pech startující v oddělené národní části soutěže.

Oficiální vítěz 52. ročníku Barumky Jan Kopecký paradoxně nebyl nejrychlejším mužem závodu. O toto prvenství ho připravil Václav Pech s vozem Ford Focus WRC, který byl nakonec rychlejší o více než devět sekund. Pech ale nebyl součástí závodu evropského šampionátu a nemohl tak Barumku oficiálně vyhrát.

Vůbec mě nemrzí, že jsem nevyhrál oficiálně. Jsme moc rádi, že jsem zde byl nejrychlejší potřetí ve své kariéře a po dvaceti letech od mého prvního triumfu na Zlínsku. Je to fantastický pocit,“ řekl v cíli novinářům šťastný Václav Pech.

Něco podobného se stalo už v roce 2004, kdy byl s vozem WRC nejrychlejší Jan Kopecký, oficiálně se ale vítězem stal francouzský jezdec Jean Joseph. I tehdy se organizátoři řídili podmínkami ME.

Jsou to furt otázky, které k tomu patří, ale já jsem v té roli byl taky. I když Vašek měl v té době stejné auto, taky měl WRC. Myslím si, že pokud by chtěl jet s námi, měl by si pořídit nejmodernější R5 a popasovat se s tím autem. Hotovo,“ vyjádřil se k souboji s Pechem v absolutním pořadí jedenačtyřicetiletý Kopecký.

Jan Kopecký si spolu se svým spolujezdcem a jmenovcem Janem Hlouškem s předstihem pojistil zisk jubilejního desátého titul mistra České republiky a zároveň jedenáctinásobného vítěze Barum Rally Zlín. Vedoucí pozici nepustil už od soboty. „Jsme v cíli, byla to náročná rally. Jsem velmi šťastný, ale také opravdu unavený,“ přiznal bezprostředně po vysednutí z auta čerstvý vítěz.

V cíli závěrečné erzety oslavoval titul taky Novozélanďan Hayden Padden. Ten je evropským šampionem letošní sezóny. Titul vybojoval, i když se mu v desáté rychlostní zkoušce ulomilo kolo a musel ze závodu odstoupit. „Byl to sice trochu zvláštní způsob, jak vyhrát celý šampionát, ale je pravdou, že šestkrát jsme letos zajeli rally dobře a jen jednou špatně. Evropa mě baví, věřím, že jsem ji nejel naposledy,“ usmíval se Paddon.

Sobotní zkoušky nabídly pohled na zajímavou přetahovanou. V sobotu odpoledne se ale do čela dostal Jan Kopecký a první příčku už neopustil. V neděli odpoledne ale jeho náskok značně snižoval Miklós Csomós z Maďarska. Ten ale i přes své rychlé a vyrovnané výkony na krále zlínské rally nedosáhl. „Barumka je těžká soutěž, měli jsme náročný den, ale zároveň jsem velmi šťastný. Nastavení auta, pneumatiky, všechno funguje skvěle, celý tým odvádí opravdu dobrou práci,“ pochvaloval si Csomós už v polovině víkendu.

O druhý nejlepší český výsledek spolu bojovali zejména Adam Březík a Filip Mareš. Tento souboj ale lépe zvládl právě první jmenovaný, který se umístil na čtvrtém místě. Rychlejší totiž byl Rakušan Simon Wagner, i když souboj byl velmi vyrovnaný a všichni tři jmenovaní se před závěrečnou erzetou těsnali v pouhých čtyřech vteřinách.

Na nejvyšší příčku dlouho pomýšlel i skvěle jedoucí Erik Cais. Toho ale v Kateřinicích zradil defekt. V neděli ale zabojoval a vytáhl se o čtyři příčky výš na konečné sedmé místo. „Bohužel jsem neodhadl správně nájezdovou rychlost do jedné zatáčky, i když jsem věděl, že v ní bude štěrk. Dostal jsem se na vnější okraj, což nám zulo gumu z ráfku,“ mrzelo Caise.

Cais ale nebyl jediný, který vypadl z bojů o celkový triumf. Dobře rozjetou soutěž nakonec nedokončil Alexej Lukjaňuk jedoucí s kyperskou licencí. Ten kvůli technickým potížím vůbec nenastoupil do nedělní etapy.

Mezi juniory vyhrál Němec Timo Schulz. Ten si udržel velký náskok na Jaromíra Tarabuse, který jen horko těžko doháněl osmivteřinovou ztrátu.

Konečné pořadí Barum Czech Rally Zlín 2023 (ERC)

1. Kopecký, Hloušek (CZE, Škoda Fabia RS Rally2) 1:53:18,5 min

2. Csomós, Bán (HUN, Škoda Fabia Rally2 Evo) + 14,3 s

3. Wagner, Winter (AUT, Škoda Fabia RS Rally2) + 48,2 s

4. Březík, Krajča (CZE, Škoda Fabia Rally2 Evo) + 51,1 s

5. Mareš, Bucha (CZE, Škoda Fabia Rally2 Evo) + 51,9 s

6. Stříteský, Hovorka (CZE, Škoda Fabia R5) + 1:00,4 min

7. Cais, Bacigál (CZE/SVK, Škoda Fabia RS Rally2) + 1:11,1 min

8. Llarena, Fernandez (ESP, Škoda Fabia R5) + 1:33,6 min

9. Franceschi, Malfoy (FRA, Škoda Fabia RS Rally2) + 1:48,7 min

10. Tempestini, Itu (ROU, Škoda Fabia Rally2 Evo) + 3:03,9 min

13. Schulz, Wenzel (DEU, Opel Corsa Rally4), 1. místo ERC4, ERC4J, 2WD + 9:49,5 min

22. Widlak, Pawlowski (Ford Fiesta Rally3), 1. místo ERC3 + 17:51,0 min

Celkem vyhraných RZ: 5 – Kopecký, 4 – Cais, 2 – Wagner, 1 – Lukjaňuk, Csomós, Březík (poznámka: Kopecký a Cais vyhráli RZ 7 ve shodném čase)

Absolutní pořadí Barum Czech Rally Zlín 2023

1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 1:53:09,4

2. Kopecký, Hloušek (Škoda Fabia RS Rally2) -9,1

3. Csomós, Bán (Maď./Škoda Fabia Rally2 Evo) -23,4

4. Wagner, Winter (Rak./Škoda Fabia RS Rally2) -57,3

5. Březík, Krajča -1:00,2

6. Mareš, Bucha (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:01,0

7. Stříteský, Hovorka (Škoda Fabia R5) -1:09,5

8. Cais, Bacigál (ČR, SR/Škoda Fabia RS Rally2) -1:20,2

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x