Vizovice čekají kvůli koronaviru propad daňových příjmů o devět milionů

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vizovice)
VIZOVICE – Skoro o devět milionů korun čekají Vizovice propad v daňových příjmech v důsledku epidemie koronaviru. Původně město očekávalo letos daňové příjmy přes 90 milionů korun, upravená verze ale počítá s 81,7 miliony korun, řekla serveru Zlin.cz Ivana Kopečná z vizovické radnice.

I přes propad daňových příjmů skončilo hospodaření města v prvním pololetí v plusu 4,22 milionu korun. „Přestože by se to mohlo zdát jako dobrá zpráva, městu Vizovice výrazně poklesly hlavně daňové příjmy. Právě jejich výpadek je jedním z nejcitelnějších zásahů do městské kasy,“ uvedla Kopečná.

Pokles nastal v důsledku vládních opatření kvůli šířící se epidemie koronaviru. „Sdílené daně obecně představují zhruba 70 procent rozpočtu všech obcí. Jejich výrazný výpadek ovlivní nejen plánované investice, ale v dalších měsících či letech může ovlivnit i provozní výdaje řady měst a obcí, Vizovice nevyjímaje,“ uvedla vedoucí finančního odboru města Vizovice Eva Kubíčková.

Původně schválený rozpočet počítal s tím, že v roce 2020 budou daňové příjmy města ve výši 90,2 milionu korun. „Kvůli koronavirové krizi zastupitelé schválili jeho upravenou verzi a v ní už rozpočet uváděl daňové příjmy pouze ve výši 81,7 milionu Kč. Skutečnost k 30. červnu byla ale pouhých 38,4 milionu korun, což odpovídá 47 procentům už upraveného rozpočtu,“ uvedla Kopečná. V pololetí se tak nepodařilo naplnit 50 procent očekávaných příjmů.

Na druhé straně počítal v únoru rozpočet města s celkovými výdaji letošního roku ve výši 158,78 milionu korun. Po úpravě zastupitelstvem to byla částka 142,21 milionu. Skutečné výdaje města v první polovině letošního roku činily 50,62 milionu, což odpovídá čerpání ve výši 36 procent upraveného rozpočtu,“ nastínila Kopečná.

Pro město Vizovice stejně jako pro všechny ostatní obce a města v České republice je podle ní negativní vývoj daňových příjmů poměrně velkým problémem. „Negativní dopady se budou do investic a chodu města promítat i nadále,“ řekla Kopečná.

Radnice podle ní už v minulých měsících omezila plánované investice a rozhodla se podpořit jen ty akce, které jsou buď nezbytně nutné pro chod města a život občanů, nebo ty, na které je možné získat dotační podporu. „V novodobé historii Vizovic jde o vůbec nejsložitější období, ve kterém se radnice kdy ocitla. Na druhou stranu ale není možné zastavit úplně vše, co jsme si předsevzali. Možnosti vícezdrojového financování různých projektů pro zkvalitnění života občanů jsou teď pro nás jednou z priorit,“ řekla starostka Vizovic Silvie Dolanská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x