Vlastík Mareček by měl radost. V jeho areálu se čile buduje

Správce Areálu Vlastislava Marečka Svatopluk Švehlík. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Už to bude zkraje září neuvěřitelných patnáct let, kdy po dlouhé nemoci odešel do fotbalového nebe v mladém věku 41 let Vlastislav Mareček. Fotbalový areál na zlínské Vršavě nese jeho jméno. A dodnes mimořádně oblíbený trenér by měl radost. Na Vršavě se totiž buduje a stále hezčí areál dostává další inovační injekce.

Už v polovině devadesátých let minulého století tu vybudovali tehdy docela revoluční umělou fotbalovou plochu. Ta prošla o deset let později omlazovací kúrou, teď už je zase čas na vylepšení.

„V areálu se nám to hemží mladými fotbalisty, ale i fotbalistkami. Ve fotbalovém řemesle se tu zdokonaluje hned devatenáct mládežnických týmů a taky tři ženské, je jasné, že je hrací plochy nutné udržovat a taky inovovat,“ vypráví předseda FC Zlín Josef Gába.

Teď se tu za dohledu správce areálu Svatopluka Švehlíka buduje umělý trávník třetí generace, inovuje se i osvětlení, jde mimo jiné o úsporu elektrické energie. Celá úprava vyjde na částku převyšující 9 milionů korun, stěžejní je šestimilionová dotace Národní sportovní agentury, pomáhá město i kraj, také fotbalový klub.

„Zajímavé bylo, když jsme si povídali o prioritách pro zdejší trenérské štáby. Překvapilo mne, že jim nešlo o peníze, ale o rozvoj hracích ploch,“ říká dlouholetý „otec“ Vršavy Josef Gába.

„Je to tak, máme tu přes 400 fotbalistů a fotbalistek, slušná fotbalová továrna,“ dodává Svatopluk Švehlík s tím, že nejde jen o úpravu a udržování stávajících hřišť.

„V nedaleké budoucnosti bychom rádi pro mladé fotbalisty vybudovali zbrusu novou přírodní plochu nad dnešním hlavním hřištěm, zatím jde o naši představu, o finanční pomoc požádáme město. Stavět by se tak mohlo v příštím roce, ale ekonomika bude stěžejní. Nezní to možná populárně, ale při obecném trendu zdražování budou muset na realizaci aktivit svých dětí přispět i rodiče, sport není bohužel levná záležitost, to je prostě fakt,“ dodává dlouhá léta vrcholový manažer Gába.

„Každopádně si myslíme, že sport je cestou k tomu, aby nám děti nezůstávaly u telefonů, tabletů a televizních obrazovek. Náš areál má velmi slušné a bude mít ještě lepší parametry, Vlastík Mareček by měl určitě radost,“ vrací se k nezapomenutelné osobnosti zlínského nejen mládežnického fotbalu Svatopluk Švehlík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x