Vlci a vydry napáchali ve Zlínském kraji škody za více než 400 tisíc korun

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští radní schválili proplacení škod, které v kraji napáchali vybraní zvláště chránění živočichové. Vlk obecný a vydra říční způsobili škody vyčíslené na 416 231 korun, serveru Zlin.cz to řekl Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Vlk obecný čtyřem chovatelům potrhal dohromady osm ovcí a pět beranů, těm proplatíme celkem 290 500 korun. Český rybářský svaz podal žádost o náhradu škody způsobenou vydrou říční ve výši 125 731 korun. I tuto škodu proplatíme,“ sdělila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za životní prostředí, zemědělství a venkov.

Náhrady škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy na základě ustanovení zákona proplácí Krajský úřad Zlínského kraje, zdrojem financí je státní rozpočet. Žadatel o náhradu škody musí svoji žádost podat na krajský úřad do deseti dnů od zjištění vzniklé škody. Pokud byla škoda způsobena na zvířatech, musí žadatel dodat také potvrzení vydané veterinárním lékařem o příčině úhynu zvířete v majetku poškozeného. Toto potvrzení není třeba, jde-li o škody na rybách. Náležitosti žádosti o poskytnutí náhrady škody, doklady a podklady, které se k žádosti připojují, stanovuje příloha zákona.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x