Voda v Moravě klesá, úklidových prací je ale v plánu pořád hodně. Otrokovice se vypořádávají s následky povodní, rodiče mají nahlásit docházku dětí do MŠ Zahradní

Ilustrační foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Po povodních se Otrokovice vypořádávají s následky velké vody. Dobrou zprávou je, že hladina řeky Moravy klesá, teď je ale na řadě velký úklid. Otevírat se budou prostupy v protipovodňových zdech u městské polikliniky a na ulici J. Jabůrkové. Mimo provoz navíc zůstává jídelna MŠ Zahradní, rodiče tak mají nahlásit docházku dětí do školky kvůli zajištění obědů.

Z Otrokovic přicházejí optimistické zprávy, hladiny Dřevnice i Moravy klesají. Na Moravě aktuálně platí 2. stupeň povodňové aktivity. Předpověď počasí je ale příznivá, očekává se jasno až polojasno. Během dnešního dne by se navíc měla hladina Moravy snížit na 1. SPA.

Na řadu teď přichází úklid po velké vodě. Hasiči pracují především v okolních obcích a v některých případech se s čerpáním vody ještě čeká na snížení hladiny řek. ČOV navíc informovala, že pokud bude v Moravě nadále ubývat vody, obnoví svůj provoz v plném rozsahu.

Technické služby Otrokovice nadále pokračují s likvidačními pracemi. Otevřít by se měly prostupy v protipovodňových zdech u městské polikliniky a na ulici J. Jabůrkové, kde dojde k vyčištění cyklostezky a instalaci zábradlí pod železničním mostem.

Žádáme občany, aby se těmto místům vyhnuli, dokud čistící práce nebudou hotovy. Některá místa mohou být stále nebezpečná. Očekáváme, že od středečního večera by měla být cyklostezka na Zlín průjezdná v plném rozsahu,“ informovala starostka Otrokovic Hana Večerková.

Následovat budou práce v dalších částech podél řek. Od pondělí se navíc bude uklízet v přístavišti. K dispozici jsou sběrné dvory na Baťově, které jsou otevřené každý všední den od 15 do 18 hodin, v sobotu potom od 9 do 12 hodin. U Jezírek navíc bude umístěn kontejner.

S problémy se nadále potýká Mateřská škola Zahradní. Ta obnoví svůj provoz od pondělí 23. září. Bude ale muset fungovat bez jídelny, ta totiž zůstává mimo provoz. Pro školkáčky se proto bude vařit ve školní jídelně ZŠ Zahradní. Situaci dětem navíc mohou znepříjemňovat stavební a úklidové práce, které si vyžádají zvýšenou hlučnost a prašnost v celé budově mateřské školy.

„Vzhledem k zajištění zásobování školní jídelny prosíme rodiče o nahlášení docházky dětí od 23. 9. 2024 e-mailem (zahradni@msotr.cz) nebo zasláním SMS ve tvaru: ‚příjmení a jméno dítěte, třída a nástup dne‘ na telefonní číslo 607 004 460,“ prosí ředitelka Mateřské školy Otrokovice Ivana Šímová.