Volby jsou tu. Ve Zlíně se volí na 74 místech… nejsou nezajímavá

Ilustrační foto zlin.cz, autor: Jiří Balát
ZLÍN - Krajské a senátní volby jsou tu. Ve Zlíně se volí pouze do krajského zastupitelstva, třebaže senátní volební obvod č. 80 je označen jako Zlín. Maličký paradox, volební lístky mají do horní komory parlamentu například voliči v Otrokovicích, Uherském Brodě či Luhačovicích nebo Brumově-Bylnici. V krajském městě se tak bude rozhodovat na 74 místech mimo jiné o tom, kdo získá nejvíce hlasů a tudíž nejlepší vyjednávací pozici pro příští čtyřleté funkční období ve vedení Zlínského kraje.

Když se rozhlédneme po velkém Zlíně, tedy i jeho místních částech třeba Jaroslavicích, Kudlově, Malenovicích, Štípě a řadě dalších, zjistíme, že se bude volit, a to vlastně tradičně na mnoha ne až tak běžných místech.

Mluvčí města Zlína Tomáš Melzer připomíná jednu zajímavost. „Na území města máme jako při evropských volbách 74 volebních okrsků a stejný počet volebních místností, volební okrsek číslo 1 se vrací do Kolektivního domu.“

Podhled na to, kde všude se volí opravdu skýtá řadu alternativ.

„Dominují školy, školní jídelny, také restaurace, ale to je podobné jako v jiných srovnatelných městech, přesto se dá říci, že máme i místa výjimečná,“ říká mluvčí s tím, že stojí za to nahlédnout do seznamu volebních místností.

Takže například na Podlesí se volí v Kulečníkovém klubu i v sousední půjčovně kompenzačních pomůcek. V Prštném v hasičské zbrojnici, ale v Přílukách pro změnu v sídle Ředitelství hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

„Zcela vyvážené to máme na dalších místech, řekněme věkově. Obálky do volebních uren budou padat jak v jeslích, tak ve školkách, základních, uměleckých i středních školách, ale rovněž v klubech seniorů,“ vypočítává dále Melzer.

Zlín se rád pasuje do role města sportu, což potvrdí i při volbách v pátek a v sobotu, jako už spoustu let se bude o příštím složení vedení Zlínského kraje částečně rozhodovat také v hale stolního tenisu na Podvesné.

A ještě zajímavost. „Lidé z pěti volebních okrsků půjdou na Jižních Svazích volit na jedno místo, do prostor Církevní základní školy,“ doplňuje Melzer.