Volby z jiného úhlu. Jak to vidí Ludmila, Ivo a Pavel…

Pavel Petr volil Petra Pavla. Foto: zlin.cz
VÝCHODNÍ MORAVA - Dlouhé a ne zrovna příjemné napětí opadává, poněkud drsná volební kampaň je minulostí, nový prezident zvolen, normální dny se snad vracejí. Kampani se dá vytýkat leccos, samotným volbám ale regulérnost zřejmě ne. Tak se na výsledky a stav věcí povolebních podívejme s mírným nadhledem, který zažívají (ne)obyčejní lidé.

Tak třeba pětaosmdesátiletá velmi vitální paní Ludmila z jedné vesnice na Slovácku. Já jsem volila jinak než můj syn a myslíte, že to něco změní na našich bezvadných rodinných vztazích. Kdepak, jsem si jista, že ne, důkazem budiž nedělní oběd, na který jsem pozvaná a jehož se ráda zúčastním, možná přijede i pravnučka. O tom je přeci život, ne o rozhádaných lidech a o prosazování jen jejich kandidátů za každou cenu,“ těší se paní Ludmila s tím, že měla a má tu čest zažít úplně všechny československé a české prezidenty.

Vyjmenovala by je snadno, připomíná, že se narodila pár týdnů předtím, než zemřel první československý prezident Tomáš Garigue Masaryk, tedy v roce 1937.

Když dostane otázku, kdo se jí líbil takříkajíc jako chlap, docela zaváhá.

„Není to snadná otázka, ale žádáte-li odpověď, pak bych zařadila na první místo Antonína Novotného, byl docela fešák, třebaže na můj vkus poněkud chladný,“ vrací se do historie.

Připomeňme, že Antonín Novotný byl československým prezidentem poměrně dlouho, od roku 1957 až do roku 1968.

Takže tato dáma by mohla být přímo historičkou, což ovšem ještě v pozoruhodnější podobě představuje mnohem mladší muž, majitel Myslivecké hospody v Modré na Slovácku Ivo Hána.

„Už se rozhlížím po portrétu Miloše Zemana. Doplní na stěně naši jedinečnou sbírku všech prvních mužů Hradu, vždycky ji obohatí ten, komu skončí mandát. A že to tedy vždycky trvá, jak Václav Klaus, tak Miloš Zeman byli prezidenty docela dlouhých deset let,“ přemítá tvůrce opravdu zajímavé prezidentské sbírky.

Zatímco mnozí lidé drželi a drží to, koho volili, v tajnosti, „skorojmenovec“ nového prezidenta, Zlíňan Pavel Petr tak nečinil už po volbě v pátek ve zlínské čtvrti Zálešná.

„Jako Pavel Petr jsem volil Petra Pavla, je dobře, že se tak rozhodla většina lidí, nemyslím si totiž, že je jedno, jestli jen na Hradě Petr nebo Pavel a těším se, že se rozhádaný český národ zklidní a čekají nás lepší prezidentské časy,“ říká muž zajímavě jmenně obráceného prezidentského gardu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x